Прочитај ми чланак

НАЈДУЖИХ 16 МИНУТА СТРАХА- Како је Јапанце пробудила СИРЕНА ЗА ВАЗДУШНИ НАПАД…

0

Становнике јапанског острва Хокаида јутрос рано пробудиле су сирене и поруке узбуне због испаљивања севернокорејске балистичке ракете изнад тог острва.

Грађани Хоакаида у паници нису били сигурни како да реагују нити колико имају времена да се склоне. Неки кажу да су изашли из кућа, а неки су остали да чекају шта год да се догоди.

– Чак и да су ми наредили да се евакуишем, не бих знала где да идем. Била сам изгубљена и збуњена – рекла је једна од становница Хокаида.

Друга објашњава да није бежала, јер се како је рекла, „од тога (бомбе) не може да се побегне и то је настрашније од свега“. У ишчекивању судбине, многи су се осећали беспомоћно.

– Осећали смо се беспомоћно јер нисмо могли ништа да урадимо док је пројектил летео небом – изјавио је Хироаки Кумасака (38), радник издавачке куће који се спремао за пословни пут из Токија према северу земље.

Он је рекао да је својој породици послао поруку „Јапан више није безбедан“ и да је странац који се затекао поред њега помислио исто.

Срећом, ракета је пала у море, и како су пенели медији, распала се на три дела, али у тренутку када је узбуна објављена, неколико минута пре шест сати ујутру, сви су били преплашени.

Хронологија дешавања:

– 5.58 – Северна Кореја је испалила прву ракету преко територије Јапана од 2009. године.

– 6.01 – Премијер Шинзо Абе наредио је званичницима да се окупе и анализирају прикупљене информације.

– 6.02 – оглашена је порука за грађане: „Ракетно лансирање. Ракетно лансирање. Чини се да је Северна Кореја испалила ракету. Склоните се у чврсту зграду или под земљу.“ Сви телевизијски канали хитно су пренели ову поруку.

– 6.06 – ракета је ушла у ваздушни простор изнад Хокаида, саопштила је накнадно Влада.

– 6.07 – пројектил који је летео брзином од скоро 12.000 километара на сат на максималној висини од 550 километара, завршио је прелет изнад острва.

– 6.12 – 14 минута после лансирања из околине Пјонгјанга, пала је у Тихи океан, око 1.180 километара источно од Хокаида.

– 6.14 – објављена информација да је пројектил прелетео Хокаидо.