Прочитај ми чланак

ПОМОЋНИК МИНИСТРА ОДБРАНЕ ХРВАТСКЕ: Све зло региона долази из БЕОГРАДА

0

Загреб -- Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић напустио конференцију у Загребу о несталима јер је помоћник министра бранитеља изнео низ увреда о Србији.

Како преносе агенције, Стјепан Сучић је у уводном излагању извређао Србију и ЈНА и рекао да све зло у региону долази из Београда.

© Фото: Медија центар Београд

Конференција на тему „Процес ексхумација и идентификација посмртних остатака лица несталих на подручју Републике Хрватске“ сазвана је ради убрзања процеса тражења несталих особа, информисање чланова породица и шире јавности о проблемима и препрекама које успоравају овај процес.

У току уводног излагања помоћник министра хрватских бранитеља, који уједно води Комисију за заточене и нестале Владе Хрватске је уместо извештаја, који није био примерен теми, изрекао бројне увреде о Србији и њеним органима.

Он је, између осталог, рекао да је на Хрватску извршена великосрпска агресија и да је тада бивша ЈНА окупирала Хрватске територије и, како је рекао, извршила бројне тешке злочине.

Повод да Одаловић напусти конференцију је био када је Сучић рекао да „све зло у региону долази из Београда“.

Одаловић је рекао да је срамота злоупотребљавати овакав скуп и да неће дозволити да се на овакав начин вређа држава Србија и напустио је конференцију.

У телефонској изјави за Тањуг Одаловић је објаснио да првенствено није у реду да се овакви скупови злоупотребљавају јер треба да решавају судбину несталих лица.

„Острашћеност са којом је председник Комисије говорио о Републици Србији је била толико изражена да је присуствовање таквом скупу чији је он ипак био домаћин било понижавајуће“, рекао је он.

Истакао је да Србија и даље остаје апсолутно посвећена решењу судбини несталих лица и то сматра својим приоритетом. „То је хуманитарно, цивилизацијско али и политичко питање које се сигурно неће решавати оваквим ставовима званичника Републике Хрватске“, казао је Одаловић.