Прочитај ми чланак

„КРШЕВИ“ из Европе пожељни у Србији

0

ЕУ протерује аутомобиле са дизел моторима. Наша возила просечно стара 17 година

Еколози стрепе да ће у Србију стићи „загађивачи“ на четири точка, јер богате земље Европе законима „протерују“ са својих друмова аутомобиле са дизел моторима, а саобраћајни стручњаци кажу да би то подмладило наш возни парк. Одлука моћних земаља Европе покренула је „приче“ о новој најезди „кршева“ на наше ауто-плацеве, па се тако барата и са цифром од 300.000 дизелаша који би у наредним годинама пристигли у Србију из Немачке и Швајцарске.

Фото: Н.С.

– У Немачкој има регистрованих више од 45 милиона аутомобила а дизел возила заузимају 31 одсто, а тешко је рећи колики би број могао да заврши на нашим друмовима – каже Драган Шкрњић, председник Еко-клуба Србија организатор „Тесла релија“ еколошких возила.

Европа жури да на разне начине заштити веома угрожену животну средину, па ће велики број тих возила завршити и у Србији. Ипак, без обзира на упозорења еколога, увоз тих половњака значајно би подмладио наш возни парк, чију старост професор Саобраћајног факултета др Милан Вујанић процењује на 17 година.

– Ми, нажалост, немамо могућност да купујемо већи број нових возила па би тако ова, половна, са Запада, боље одржавана и новија него наша, значајно утицала на целокупни возни парк – каже Вујанић.

У Српској асоцијацији увозника нових возила и делова истичу да нико није против увоза половних возила, али сматрају да би неки ред морао да се зна.

– Ова ситуација налаже заштитне мере које Србија треба да предузме док још има времена и на тај начин предупреди еколошку штету која је у најави – сматрају у овој асоцијацији. Већ неколико месеци упозоравамо на погубност неконтролисаног увоза половних возила и њиховог штетног утицаја на еколошку „чистоћу“. Поменуте државе протерују из својих градова све што није стандард „евро 6“ а ми не предузимамо ништа у смислу заштите.