Прочитај ми чланак

ГОЈКОВИЋ ДЕЛИЛA ОПОМЕНЕ ОПОЗИЦИЈИ Да нема Вучића ви не бисте имали политичке идеје

0

У Скупштини Србије данас се током расправе о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту којим се под одређеним условима грађанима ЕУ омогућава продаја пољопривредног земљишта, у више наврата бурно полемисало, а изречено је и неколико опомена опозиционим посланицима.

Опомене су зарадили посланици Демократске странке (ДС) Радослав Милојичић и Горан Јешић који је добио две опомене, а једну опомену добио је и шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић.

У расправу се из посланичке клупе укључила и председница Скупштине Србије Маја Гојковић која је одбацила критике опозиције о томе да се изменама и допунама обмањује јавност и да се уствари омогућава продају земље странцима, те да не одступају пуно од онога што је предвиђено Споразумом о стабилизацији придруживању.

– Којим се то странцима дели нешто, коме, шта? Причате неистине и само тражите да се брише члан закона, а појма немате шта пише у члану који желите да се брише. Шта се то тачно брише баш ме интересује, волела бих да водимо дебате о томе – рекла је она.

Гојковић је навела и да опозиција уме само да критикује и поручила: „Да нема Aлександра Вучића и Српске напредне странке ви не би имали политичке идеје“.

Она је посланике подсетила да ССП, због ког се измене закона и доносе, није од пре неколико дана већ је усвојен још 2008. године.

Гојковић је питала и да ли је њихова идеја можда укидање ССП, а потом напоменула да је бивши председник Србије Борис Тадић на том споразуму добио изборе јер грађани нису знали да у споразуму има и лоших одредби, које сада напредњаци морају да поправљају.

„Тадић направио катастрофу“

– Борис Тадић је направио катастрофу. Он је рекао да је оно што је преговарано 2008. године нешто генијално. Не можете да кажете сада да оно што је урадио Борис Тадић и Војислав Коштуница, а потписао Божидар Ђелић, да више не важи. Озбиљни државници се држе онога што су потписали – рекла је Гојковић.

Тадић и Коштуница

Она се из скупштинске клупе у више наврата јављала за реч и ушла у полемику и са посланицима Двери којима је казала да им је бивши председник Демократске странке Бојан Пајтић „помогао да настану“ да би одузео нешто гласова СНС, али како је навела, није му успело.

Председавајући Владимир Маринковић, међутим, после тога није дао реч посланицима Двери који су рекламирали повреду Пословника већ поново Маји Гојковић. Посланици Двери су добацивали са места због чега је шефу странке Бошку Обрадовићу изречена опомена.

„A шта глумиш“

– Бошко Обрадовић по свом обичају и схватању пристојности и поштовања скупштине добацује и виче председвајућем – ‘шта глумиш, шта глумиш’. Треба да станемо једном сви овде заједно и поручимо да он овде није испред самопослуге испред које се пије пиво и добацује људима– ‘шта глумиш, шта глумиш’ – рекла је Гојковић.

Затим је реч ипак добио и посланик Двери Срђан Ного који је председавајућем Маринковићу казао да то што је дао Маји Гојковић реч, а не Дверима, скандал јер Пословник гарантује свим посланици независно да ли су власт или опозиција право да укажу на повреду Пословника.

Маринковић је, пошто га је Маја Гојковић позвала да уведе ред на седници, позвао посланике да расправљају цивилизовано о амандмина и аргументовано.

Јешићу искључен микрофон

Затим је посланик Демократске странке (ДС) Горан Јешић рекао да је „фасциниран“ начином на који Маринковић води седницу и позвао га да се „дозове памети и слуша председницу“ због чега му је изречена опомена, а потом и друга јер је наставио да добацује са места и када му је искључен микрофон.

Његов страначки колега Радослав Милојичић је опомену „зарадио“ када је покушао да похвали министра пољопривреде Србије Бранислава Недимовића.

„Морам да признам овде да уз претњу да ће неко да ми замери да о министру имам коректно мишљење и да га издвајам из оне шизофрене напредњачке булументе“, рекао је Радојичић, због чега му је изречена опомена.

Председавајући је током узавреле атмосфере више пута одређивао паузу од по неколико минута.

Посланици иначе расправљају о амандманима на измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту.