Прочитај ми чланак

ТРАМП ОСТАО ПОТПУНО САМ – отишао и „тврдокорни саветник“

0

Себастијан Горка амерички саветник за националну безбедност придружио се неколицини званичника који су напустили администрацију Доналда Трампа.

Горка, чији су тврдокорни ставови о имиграцији и тероризму довели до раздора унутар и изван Беле куће, рекао је за АП да је дао оставку на место саветника.

Међутим, званичник Беле куће који је захтевао анонимност рекао је да Горка није дао оставку, већ да „више не ради у Белој кући“.

Горка, некадашњи уредник конзервативно оријентисаног интернет сајта „Брајтбарт њуз“, прикључио се Трамповој администрацији као саветник за борбу против тероризма, али је деловао изван савета за националну безбедност, подсећа агенција.

Његове надлежности нису биле јасно дефинисане, али је у телевизијским информативним програмима иступао као истакнути заговорник Трампове политике, наводи АП.

Одбијајући да говори о разлозима због којих је напустио Белу кућу, Горка је рекао да су делови његовог писма о оставци јуче објављени на интернет сајту „Федералист“.

„Појединци који су у највећој мери били отелотворење и представници политике које ће ‘Америку учинити поново великом’ последњих месеци су се суочавале са унутрашњим супротстављањем, систематски су уклањане или подриване“, написао је он.

Пре Горке, Трампову администрацију су, између осталих, напустили главни стратег Стив Бенон, секретар за штампу Ссон Спајсер и шеф кабинета Рајнс Прибус, подсећа АП.