HISTORIA MATHEMATICA: Вавилонци пре 3.700 година имали бољу тригонометрију

22

Древни Вавилонци развили су пре 3.700 година тригонометрију која је била знатно развијенија од данашње, а то им је пошло за руком много пре Старих Грка, наводе аустралијски стручњаци.

Ове тврдње засноване су на пронађеној глиненој табли званој Плимптон 322, на којој су исписани бројеви, преноси британски „Индепендент“.

Табла упућује на то да су Вавилонци знали за Питагорину теорему много пре него што су јој Стари Грци дали име.

Оцем тригонометрије традиционално се сматра Грк Хипарх, који је живео око 120. године пре нове ере, али нова студија указује на то да је плоча настала 1.000 година пре Хипарховог времена.

Доктор Данијел Мансфилд са Универзитета у Новом Јужном Велсу, водећи научник истраживања, наводи да је један од разлога развоја напредне тригонометрије била изградња што савршенијих грађевина, преноси Б92.

Ова тврдња делује сасвим логично ако се узме у обзир да су Висећи вртови Вавилона у Месопотамији – колевки људске цивилизације, били једно од седам чуда античког света.

Рец је о врло снажној алатки која је коришћена за различита теренска мерења и архитектонске прорачуне“, рекао је научник.

Доктор Менсфилд објашњава да су Вавилонци захваљујући овом систему бројања знатно лакше вршили сложене математичке прорачуне од данашњих математичара.

„Њихов јединствен приступ аритметици и геометрији значи да ово не само да је најстарија тригонометријска табла на свету, већ да је реч о јединој потпуно поузданој тригонометријској табли која је до сада пронадена“, каже Менсфилд.

„Основа нашег декадног система је број 10, који има само два егзактна разломка: половину (0.5) и петину (0.2). То је врло проблематично ако желите нешто да делите. На пример, ако бисте поделили долар на три дела, добили сте три пута по 33 центи, са остатком од једног цента. Основа вавилонског система био је број 60, истог оног система који данас користимо за рачунање времена. Он даје много више егзактних разломака“, објасњава Менсфилд.

С обзиром на његову велику прецизност, вавилонски систем могао би да има огроман потенцијал за примену на пољу образовања и компјутерских наука, сматра истраживач.

„Ретко се дешава да нас древни свет научи нечему новом. Вавилонска математика могла би после 3.000 година поново да се врати у моду“, каже Менсфилд.

Плочу је 1990. године открио у Ираку археолог, дипломата и трговац уметнинама Едгар Бенкс, који је био инспирација за настанак лика Индијане Донса.

Бројеви су исписани на клинастом писму у четири колоне и 15 редова, мада је откривено да је табла поломљена и да је раније имала шест колона и 38 редова.

Научници наводе да је табла највероватније представљала неку врсту помоћног средства за проверу решења квадратних једначина.

„Ова плоча отвара нове могућности не само за модерна математичка истраживања, већ и за математицку наставу. На табли видимо једноставнију и прецизнију тригонометрију од данашње, која је сасвим јасно има бројне предности“, рекао је Мансфилд.

Истраживање је објављено у „Хисториа Матхематица“, званичном часопису Међународне комисије за историју математике.

 • milan popovic

  pa tako su i Ilijadu ukrali od nas Srba .Svi posmrtni obicaji koji se opisuju u Ilijadi su srpski kao Daca za umrle na primer!To Grci nemaju i drugi pogrebni obicaji a drugo postoji naredba grckog kralja Pizistrata da se Ilijada prevede na grcki!Pa ako je grcka sto je prevode!

  • Prle Tihi

   Илијаду као и много тога другог су украли од нас Серба који сада немамо своју државу Сербију.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Који смо ми цареви… Све смо поседовали, били смо највећи, најлепши и најјачи, а онда су нам ОНИ све покрали и поотимали..
   То само има у србадије: истовремено и највећи цареви и највећи шупци на кугли земаљској.::)))

  • Prle Tihi

   Зато би био ред да се исправи све што се може тиме што ће се пре свега живети у 7526. години као Серби што су бројали године и не дозволити властима мешање у породичне ствари да би људи имали много деце.

  • Негрутин

   Мани идиота, још један, и то баш прави.

  • Негрутин

   Иди, где си то прочитао?
   Рекли ти америкењци док си им чистио канализацију.
   И Одисеј је био Србин, ниси знао, глупа масо.

  • milan popovic

   Ta naredba postoji zapisana! Pizistrat je bio Atinski kralj.Bio je despot i uveo je tiraniju u vladavinu!

  • Негрутин

   Ma nemoj, ponavljaš kao papagaj jednu rečenicu koju si sa teškoćom naučio a na pitanje ne odgovaraš i pored tih silnih knjiga koje si “naučio“, blago tebi.

  • milan popovic

   Pocni da citas knjige prijatelju.Nparavi svoju biblioteku pa onda iznesi argumente na sunce .osim sto nas pljujes daj argument ja sam ti naveo ko je to rekao!

  • Негрутин

   Ma србска је, ко би тебе експерта доводио у заблуду.
   А са кога језика је преведена на грчки и ко је превео?
   Хомер или Србин Одисеј?

  • Prle Tihi

   Сербин. Срби и Српи(ко ти) су настали од Серба пре око 200 година. Вук Караџић је 7323. године прво написао књигу звану „Писменица сербскога језика по Говору простога народа написана“, Ајде не лажи прво себе комунистичка југословенска гњидо.

  • Негрутин

   Amerikenjac, da nije Wikipedije ti ne bi znao da postoji kanalizacija i drug kolektor tvoje jačine i pameti :)))

  • Prle Tihi

   Види се да имаш искуства у чишћењу околине. Серби су компот кували од сушених јабука, крушака или шљива. Компот је у добро затвореној посуди могао да стоји месецима, тако да је то био и начин конзервирања преосталих плодова. Почасти себе компотом – узми сушено воће, потопи у воду, додај шећер и пусти да смеша проври, а затим кувај 20 минута и на крају га охлади.

  • Негрутин

   Америкењац, када ће да падне спаљивање Северне Кореје, некако се твоји Америкењци мало укењали? А јеси кухар, немам замерки, зато ваљда не устајеш са ВЦ шоље?

  • Prle Tihi

   Најмање 20% Американаца су потомци Серба те би то требало да имаш у виду пре него што пишеш глупости.

  • Негрутин

   Знам ја да су такви као ти јуначине и то целих 60 милиона.
   Иди кувај компот и не сери, будалетино.

  • Prle Tihi

   Довољне јуначине да ураде шта је потребно да би било све више и више људи на свету за разлику од тебе и теби сличним.

  • Негрутин

   Ako si mi rekao a sada pusti vodu za sobom, olakšaj svetu da diše!

  • моћни Ђоле Јанговић

   Где постоји та наредба краља Пизистрата? У кинеским глиненим таблицама из Хан ере? :)))

  • Негрутин

   Јок, из Хан Пијеска!

 • mare

  Koji stari grci, oni su stari lopovi sve su pokrali uglavnom i od nas.Trenutno zatiru Srbske toponime po peloponezu zemlji pelazga i ostatku satro grcke.

 • Сарма

  Чова је „научник“ из „Новог Јужног Велса“. Довољно за занемарити текст.