Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ Расправа о продаји земље странцима

0

Скупштина Србије почела је ванредну седницу о предложеним изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима ограничити куповину земљишта.

Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство оценио је, након краће полемике, да су предложене измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту у складу са Уставом и правним системом Србије.

Foto: Tanjug

Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту упућене су Скупштини Србије на усвајање по хитном поступку.

Тај закон треба да спречи потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, што је било предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању (ССП) чије одредбе је требало да ступе на снагу 1. септембра, а којима су изједначена права грађана Србије и ЕУ при куповини пољопривредног земљишта.

Један од услова који ће странац сада морати да испуни да би купио земљу у Србији је тај да има бар 10 година пребивалиште у Србији, односно у јединици локалне самоуправе у којој жели да купи земљу, као и да има регистровано пољопривредно газдинство, машине и опрему да би обављао пољопривредну производњу.

Законом је предвиђено и да странац може стећи у својину највише до два хектара пољопривредног земљишта.

Одредбе предложених измена закона неће се примењивати у случају враћања имовине које се врши у складу са законима којима се уређује враћање одузете имовине бившим власницима.

Законом је дефинисано да Србија има право прече куповине пољопривредног земљишта у приватној својини, а да то право одобрава Влада на приједлог комисије.