Прочитај ми чланак

НЕМЦИ УВОДЕ РЕВОЛУЦИЈУ, већ на друмовима

0

На теретна возила ослањамо се како бисмо, релативно брзо, транспортовали робу с једног места на други.

Међутим, овакав вид превоза, поред тога што је скуп, има још једну ману. Наиме, радом својих мотора, камиони загађују околину.

Како би стали на пут овом проблему, компанија Сименс удружила се са немачком савезном државом Хесен да би заједнички понудили решење у виду електрификације првих 10 километара ауто-пута.

Хибридни камиони ће се попут тролејбуса повезивати на електричне каблове изнад пута, што ће им омогућити вожњу на чисту енергију. Када напусте, такозвани, е-ауто-пут, теретна возила ће се пребацити назад на своје дизел моторе, пише Треехуггер.

Превоз терета камионима ће се у наредних 30 година повећати за 200 одсто. Ово је могуће решење за смањење емисије ЦО2.

Сименсова технологија, која је већ спремна за примену, могла би да удвостручи ефикасност теретних возила у поређењу с гасом. Њена предност је и то што се лако може прилагодити постојећој инфраструктури. Наиме, троле се могу накнадно монтирати на возила, док се елекрична мрежа може поставити преко постојеће путне мреже.

Уколико се ова технологија једног дана искомбинује с аутономним и електричним возилима, то би могло да има велики утицај на заштиту животне околине.

Први е-ауто-пут је отворен прошле године у Стокхолму а Сименс тестира технологију и у Калифорнији.