Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Смисао дијалога о Косову јесте да се подели одговорност

0

БЕОГРАД - Покрет Двери саопштио је данас да је смисао унутрашњег дијалога о Косову да се подели одговорност за "већ учињену" предају Косова и Метохије Албанцима.

У саопштењу, после састанка Двери са поглаваром Српске православне цркве патријархом Иринејем, наводи се да је предаја већ учињена и да због тога постоје предлози да се Косово и Метохија избаце из преамбуле Устава и из две уставне одредбе.

Двери су навеле да ни по коју цену, „па и по цену неуласка Србије у Европску унију, не сме се погоршавати постојећи статус Косова и Метохије“, да треба поништити све споразуме са Приштином у Бриселу и да је неопходно задржати примену Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

„Било какво формално признање самозване косметске државе представљало би трајан губитак тог стожера српске државности и културно-историјског идентитета српског народа, као што је својевремено формално признање граница Хрватске представљало трајан губитак свих земаља насељених Србима на територији Хрватске“, наводи се у саопштењу.

Делегација покрета Двери на састанку са патријархом чинили су Бошко Обрадовић, Коста Чавошки, Иван Костић и Срђан Ного.