Прочитај ми чланак

ДАЕШ: Осветићемо се за инквизицију, Шпанија ће бити калифат

0

Терористи ДАЕШ-а објавили су снимак на шпанском језику у коме прете „осветом“ Шпанији због терориста које је полиција убила током прошлонедељних напада у Барселони и Камбрилсу, пише шпански лист „Паис“.

На снимку су двојица бораца ДАЕШ-а, који говоре на шпанском са арапским акцентом, и поручују: „По вољи Алаха, Андалузија ће поново постати оно што је некада била, део калифата“, преноси РТС.

„Шпански хришћани, не заборавите муслиманску крв која је проливена током шпанске инквизиције. Осветићемо вам се за масакр који сада спроводите против ДАЕШ-а“, каже борац те терористичке организације, који се представио као Абу Лаис ел Курдуби, односно Абу Лаис из Кордобе.

„Ми вас никада нећемо оставити на миру“ додао је други џихадиста, који се представио као Абусалман Андалузијац.

Према полицијским наводима, Абу Лаис је у ствари 22-годишњи Мухамад Јасин Перес из Кордобе. Његов отац, Мароканац Абделах Ахрам, тренутно је у затвору у Тангеру због активне улоге у радикалном џихадизму.

Други мушкарац није идентификован, пошто му је лице покривено и виде му се само очи.

Андалузија је најјужнија аутономна покрајина Краљевине Шпаније, која је више од пет векова била под муслиманима.

Видео је објављен синоћ, шест дана након напада за које је ДАЕШ преузео одговорност, а у којима је погинуло 15, а рањено 200 особа.

На снимку су и фотографије напада у Барселони, шпанског премијера Маријана Рахоја, шпанског краља Фелипеа VI, те Јунеса Абујакуба — мушкарца који је управљао комбијем који се прошлог четвртка забио у пешаке у Ла Рамбли.

Шпанија се тренутно налази на четвртом од укупно пет нивоа опасности од могућег терористичког напада, иако су након напада у Барселони и Камбрилсу мере сигурности повећане на железничким станицама, аеродромима и местима где се окупљају велике групе људи.