Прочитај ми чланак

ЗБОГ ЕУ ИЗДАЛИ СРБИЈУ: Наше њиве ораће и странци

0

Скупштина Србије по хитном поступку усваја измене Закона о пољопривредном земљишту. Уводе се ограничења, али не и када у трансакцији учествује фирма. Продају земље странцима може да спречи само Устав.

Србија је странцима кроз приватизацију дозволила да купе српску земљу још пре десет година. Споразумом о стабилизацији и придруживању, парафирана је и ставка да се од 1. септембра 2017. године, дозволи и грађанима других земаља да купе наше оранице.

Измене закона о пољопривредном земљишту, које би сутра требало у Скупштини Србије да се усвоје по хитном поступку, уводе нека ограничења, али не и када у трансакцији учествује фирма. Без обзира чији капитал стоји иза те фирме.

КРОЗ ПРИВAТИЗAЦИЈУ 20.000 ХЕКТAРA

Странци у Србији већ имају у свом власништву земљу. То им је омогућио Закон о приватизацији. Тачније, компаније које су куповале домаће фирме, у чијем је власништву већ била земља, аутоматски су постали и власници истих. Само од куповине пољопривредних предузећа, у рукама странаца је више од 20.000 хектара плодних српских ораница.

Изменама овог закона постављају се, наиме, услови за грађане Европске уније. Овим изменама државаљани ЕУ могу доћи до српских ораница, под условом да 10 година живе у локалним самоуправама где желе да купе земљиште, да најмање три године обрађује ту земљу и да у свом власништву имају потребну механизацију и опрему.

С друге стране, за оне који дођу у Србију и оснују фирму, ограничења нема. Таква фирма је аутоматски српска и за њу не постоје рампе при куповини.

Управо је то један од разлога што су против продаје не само наши пољопривредници, већ и стручњаци. Ипак, на то се скоро деценију нико није обазирао. Поједине државе ЕУ ту су биле ригорозније, више поштују своје природне ресурсе, па су на све начине настојале да такве одлуке пролонгирају, а неке чак и да забране. Тако је Мађарска уставом забранила продају земље странцима. Србија, за ових десет година, међутим, није имала „времена“ за доношње таквих, радикалних, одлука.

– Србија је копирала оно што је урадила Пољска, а да би поступили као Мађари требало би да мењамо устав – казао је за „Новости“ министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

– Пољска је, за разлику од нас, имала дужи прелазни период, јер су добро испреговарали ССП. Ко је био преговарач за Србију, 2007-2008. године, лоше је одиграо за Србију. Ми смо сада таоци, пошто не може да се мења ССП. A да бисмо сад нешто мењали, теоријски би требало са свих 28 земаља то да договоримо и да те измене прођу кроз сваки парламент. То није реално.

И министар Недимовић сматра да смо земљу странцима продали још пре 10 година. Како каже, био је рок да морамо за четири године од ратификације ССП, од стране последње земље, а то је почело да тече 1. септембра 2013. Тада је последња земља ратификовала споразум.