Прочитај ми чланак

ЗАЕВ ПРЕД РАЗГОВОР СА ВУЧИЋЕМ СВЕ НЕГИРАО: Очекујем да решимо неспоразуме

0

Премијер Македоније Зоран Заев је у изјави за Блиц изразио очекивање да ће у данашњем телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем решити све евентуалне неспоразуме.

„Без икаквих неинформисаних или преурањених закључака, поштујемо и подржавамо позив званичног Београда да заштитимо билатералне односе Србије и Македоније и успоставимо стандардни кодекс понашања. Надам се да ћу у разговору са председником Александром Вучићем решити све евентуалне неспоразуме“, рекао је он, објављено је на веб-сајту Блицa.

Заев тврди, иако Влада Србије има супротне информације, да македонска влада „никада није имала намеру, нити је дала упутства за извршење било каквих контраобавештајних активности против или на рачун било које суседне земље, укључујући и Републику Србију“.

Македонски премијер уочи данашњег састанка истиче да је његова влада „снажно посвећена изградњи добросуседских односа са Србијом“.

„Уверен сам да је једини конструктивни приступ отворен и директан дијалог о свим питањима и проналажење узајамно корисних решења“, додао је Заев, објављено је на веб-сајту Блицa.

На директно питање да ли је македонска влада склапала договоре са албанском мањином науштрб српских интереса, Заев тврди да су у питању „лажне вести“.

„Дозволите ми да будем јасан, у нашој политици нема стратегије и политике на штету Србије. Посвећени смо одржавању и континуираном раду на јачању наших билатералних односа са нашим суседом, Републиком Србијом“, каже он.

Како је додао, приступ Македоније спољној политици заснива се на политици отворених врата директног дијалога и добре воље која ће решити проблеме уместо што ће да их ствара.

„Сматрамо да је то најефикаснији начин изградње добросуседских односа, сарадње и партнерства“, каже Заев.

Што се косовског питања тиче, Заев каже да ће македонска влада „настојати да изгради пријатељске односе засноване на узајамном поштовању и јачању трговинских веза“.