Прочитај ми чланак

НАСАМАРИЛИ РАДНИКЕ – штрајк у Фијату био намештен, чак на њему и зарадили?

0

Након тронедељног колективног годишњег одмора, радници крагујевачког Фијата почетком ове недеље вратили су се на радна места. Међутим, тензија око тога да ли је тронедељни јулски генерални штрајк био „намештен“ или не, међу радницима и њиховим синдикалним представницима и даље траје с обзиром на то да није испунио очекивања запослених.

Многа питања су остала отворена. Због чега је синдикално вођство прихватило повећање плате које је мање од износа који су радници договорили као минимум који би прихватили? Зашто је потписан протокол с Фијатом у коме италијански аутомобилски гигант тражи да се радници у наредне три године суздржавају од штрајка када је то противзаконито?

Зоран Станић, председник синдиката Независност у Фијату, каже за Инсајдер да су радници огорчени због исхода штрајка, као и да је уверен да је штрајк био намештен од почетка.

„Незадовољство радника платом и условима рада је било евидентно, а Самостални синдикат је радио минимално да се било шта на том пољу уради. Након што се појавио наш синдикат који је почео да добија подршку радника и који је био спреман да иде до краја, Самостални се активирао и покренуо штрајк“, каже Станић за Инсајдер.

Као аргумент да је штрајк био намештен он наводи управо то што је почео пред годишњи одмор и то у месецу у коме је било предвиђено само девет радних дана.

„Изабран је најгори могући тајминг за штрајк. У јулу је било предвиђено девет радних дана, а рађено је осам, што значи да Фијат штрајком није изгубио готово ништа. Такође, било је предвиђен колективни одмор за свега месец дана, тако да штрајк не би свакако могао да се продужи. Самостални синдикат је штрајк покренуо да га ми не бисмо покренули што Фијату није одговарало, јер смо ми говорили да ћемо ићи до краја“, истиче Станић.

С друге стране, представник Самосталног синдиката у Фијату и председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић каже за Инсајдер да је његов синдикат урадио оно што је било максимално у том моменту с обзиром на то да му је речено да ће Фијат напустити Србију, чиме би, према његовим речима, многе породице у Крагујевцу остале без значајних прихода.

Такође наводи да Фијатов захтев да се радници суздрже од штрајка у наредне три године није важећи јер је противан Уставу и закону и не може бити унет у колективни уговор.

„Нама до краја године предстоје преговори за нови колективни уговор. То што је Фијат тражио је дефиниција противна Уставу. У колективни уговор не можете да ставите тако нешто, нити да се одричете својих уставних и законских права. Ја то нећу потписати“, каже Марковић за Инсајдер, додајући да не може да нам да на увид протокол јер је Фијат то тражио.

„Не знам ни зашто је уговор са Фијатом тајан. Противим се таквој пракси“, истиче председник Самосталног синдиката у Фијату.

Одакле новац за раднике који су штрајковали?

Самостални синдикат ће свим радницима који су учествовали у штрајку исплатити по хиљаду динара по дану штрајка.

Станић каже да ће бити занимљиво утврдити одакле Самосталном синдикату средства да исплати толики новац радницима.

„Пред одмор је од 50 до 100 људи напустило Самостални. Они сада покушавају да зауставе тај тренд, јер људи нису ништа добили овим штрајком. Међутим, по мојој рачуници, уколико буду исплатили око 150 евра по раднику, њима треба бар 240.000 евра. Одакле њима тај новац ако је месечна чланарина три евра по раднику. Они би морали пет година да не троше новац из штрајкачког фонда да би то исплатили“, каже Станић за Инсајдер износећи сумњу да су добили новац од државе да би купили социјални мир у фабрици.

Марковић такве оптужбе одбацује, истичући да његов синдикат добија донације у те сврхе, чак и од неких европских синдиката.

Представници синдиката радника Фиат застава Крагујевац

„Многи синдикални представници у Европи ће се солидарисати и дати новац у те сврхе. Нама чак од људи стижу и уплате од по 100 евра. Ја немам информацију да ће нам држава било шта дати. Волео бих да нам дају паре, али немам тај податак,“ објашњава Марковић за Инсајдер.

Запослени у ФЦА Србија ће борбу за веће зараде и боље услове рада моћи да наставе већ крајем ове године за када је најављен почетак преговора о новом колективном уговору којим ће бити дефинисан и њихов материјални и радни положај и статус у наредне три године.

Преговоре ће и даље водити Самостални синдикат јер Независност још није прихваћен као репрезентативни синдикат, иако Станић истиче да имају потребан број чланова, што руководство Фијата, како каже, одбија да региструје.

Шта је Штрајкачки одбор договорио са Фијатом и Владом Србије

Споразумом између Штрајкачког одбора радника Фијата и италијанске компаније, предвиђено је да се сваке године у фебруару плате запослених у ФЦА усклађују са пројектованом инфлацијом, коју објављује НБС.

Према том договору, од августа ове године плате ће бити повећане 2,2, а у 2018. години повишица ће бити 4,5 одсто.

Такође, биће основана Комисија за техничка мерења која ће се бавити оптерећењем радника, а у којој ће бити чланови синдиката и пословодства ФЦА, као и технички стручњаци из седишта компаније. Комисија би требало да почне да ради у септембру ове године.

Споразумом је предвиђена и исплата половине новогодишњег бонуса у августу, док ће друга половина бити исплаћена у децембру, као и накнаде за превоз.

Шта су радници тражили?

Радници су тражили да се зараде повећају са 38.000 на 45.000 динара, да се приме нови радници или на другачији начин организује рад јер један радник обавља неколико операција и ради уместо два или три запослена који су на одсуствима.Тражили су и покриће трошкова које има радник због доласка на посао ван стандардног радног времена када нема јавног превоза, односно пре пет или после 22 часа.