Прочитај ми чланак

КО ЈЕ КРИВ за километарске колоне на границама и због чега је то ОПАСНО ПО ВОЗАЧЕ

0

Огромне гужве током неколико последњих викенда на граничним прелазима ка Хрватској и Мађарској настајале су због споре и детаљне контроле на улазима у Европску унију и због праве најезде туриста.

После километарских колона током викенда, на граничним прелазима Батровци и Хоргош јуче није било већих застоја пошто се на улазак у Хрватску и Мађарску чекало у просеку око пола сата. Међутим, то не значи да возачи већ крајем недеље неће поново чекати на граници по шест-седам сати. Тако је, уосталом, сваког лета у јеку туристичке сезоне, а у МУП-у тврде да проблем није до српских службеника.

– Хрватски и мађарски гранични полицајци све раде полако и детаљно. Скенирају сваком пасоше, па чак и деци. С друге стране, ми смо запослили максималан број службеника да би све много брже ишло. Зато, рецимо, на улазу у Србију није било задржавања дужих од 15 минута – објашњавају у МУП-у.

У Ауто-мото савезу Србије као једино решење за гужве возачима саветују одлазак на друге граничне прелазе.

– Примера ради, уместо Хоргоша, најпогоднији је прелаз Ђала. Тај прелаз је само за путничка возила и могу га користити, осим грађана мађарске и српске националности, путници са пасошима ЕУ, из Швајцарске, Норвешке и са Исланда. Поред тога, непрестано раде још и прелази Келебија и Бачки Брег, док је алтернатива са Мађарском и прелазак преко Бачких Винограда и Бајмока, али само до 19 сати – наглашавају у АМСС-у.

Друга решења, како кажу, постоје и када је реч о уласку у Хрватску.

– Уместо Батроваца, на располагању су 24 сата прелази: Шид, Бачка Паланка, Богојево, Бездан, Нештин, Љуба и Сот – истичу у АМСС.

С друге стране, професор на Саобраћајном факултету Милан Вујанић сматра да се проблем гужви на граничним прелазима може превазићи само на један начин.

– Огромних колона ће бити све док се не повећа капацитет на ударним граничним прелазима као што су Батровци и Хоргош. А то ће бити могуће само међудржавним споразумом. Дакле, проблем се неће решити ако једна страна отвори у потпуности границу, а друга настави по старом да контролише. Зато је потребна воља обе стране, да усагласе потребни капацитет како би повећали број рампи – каже Вујанић и додаје да је најбољи пример повећања капацитета нова наплатна рампа Врчин.

Дуго чекање – ризична вожња

Капацитет граничних прелаза ка Хрватској и Мађарској треба повећати и због безбедности саобраћаја.

– Замислите како ће тај возач да настави да вози после два сата стајања у месту, а камоли после 10 сати! – пита се професор Вујанић.

Алтернативни гранични прелази за Батровце:

Шид
Бачка Паланка
Богојево
Бездан
Нештин
Љуба
Сот

Алтернативни гранични прелази за Хоргош:

Ђала
Келебија
Бачки Брег
Бачки Виногради
Бајмок