Прочитај ми чланак

ЕУ ОМОГУЋУЈЕ БАНКАМА да замрзну рачуне клијената који повлаче новац?

0

Државе чланице ЕУ припремају мере које би омогућиле банкама да замрзну улоге клијената уколико би превелики број њих кренуо да повлачи свој новац. Другим речима, банке би могле просто да блокирају рачун иако клијент није у минусу - уколико би дошло до "навале" на банке и грађани масовно дођу на шалтере да "извуку" свој новац.

Британска агенција Ројтерс пренела је да је имала увид у документ датиран од 10. јула у коме се изричито каже да је „остварљива“ привремена блокада рачуна клијената у банкама које су се нашле у тешкоћама. Банке би имале право да замрзну „у изузетним околностима“ рачуне клијената током 5 до 20 дана.

Све паре блокиране

Аналитичари у финансијским медијима сумњичаво врте главом и на помен наводно гарантованих 100.000 евра који би остали недодирљиви. Наиме, сви знају да су се министри финансија еврогрупе прошле године отворено изјаснили за „кипарско“ решење – тада банкама држава није притекла у помоћ већ су једноставно депозити замрзнути.

Могући су изузеци у случајевима да власници рачуна морају да повуку мање суме како би „покрили“ своје „хитне финансијске обавезе“. О овом пројекту мера већ је вођена расправа 13. јула, а нови састанак представника држава ЕУ најављен је за септембар.

Немачка брани план

Циљ ове мере је да се спречи пропаст банке чији би клијенти масовно кренули да подижу свој новац чим се рашири гласина или истинита информација о краху. Ове године је шпанска банка Банко популар банкротирала, пошто су у року од 48 сати клијенти повукли 3,6 милијарди евра у готовини.

Различите земље ЕУ су подељене око ових најављених мера о замрзавању новца у банкама. На челу групе земаља које бране овај план је Немачка у којој су оне већ на снази. У Немачкој, наиме, закон дозвољава да банка, кад се нађе у тешкоћама, привремено блокира рачуне клијената.
Гарантовани депозит?

Француске власти нису коментарисале ове информације, иако у тој земљи банке немају право по закону да замрзну депозите клијената. Уколико би се све земље ЕУ сложиле око ових мера, онда би предлог новог закона могао да дође на дневни ред Европског парламента. Уколико би европски посланици изгласали закон, он би био обавезан за све земље чланице и без гласања у националним парламентима.

„Замрзнути рачуни, кад је банка на ивици пропасти, омогућава да се пропаст избегне. У том случају клијенти би изгубили све што је изнад гарантованог депозита од 100.000 евра“, изјавио је француским медијима Филип Кревел, директор удружења Круг штедње.
Рана паника

Неке банке страхују да би доношење оваквих мера смањило поверење штедиша који се више не би усуђивали да банкама повере своју уштеђевину. Француски медији пренели су изјаву Шарлија Банистера из банкарског лобија Удружење за финансијска тржишта (АФМЕ) који тврди да ће управо овакве мере изазвати пад поверења и подстаћи клијенте да „навале на банке“ и раније него што би то иначе учинили.