Прочитај ми чланак

ЧЕШКИ ГЕНЕРАЛ: Не обраћамо довољно пажњу на Балкан,тамо је плодно тло за тероризам

0

Бивши начелник Генералштаба Армије Чешке Јиржи Шедиви, ветеран из босанске мисије чешке армије, упозорио је у интервјуу за Чешку телевизију да Европа и Чешка не посвећују пажњу западном Балкану и тако дозвољавају да у том региону терористи "нађу мир да се одморе и увежбају даље терористичке нападе".

– Ми се бавимо потпуно другим делом Европе, значи западном и средњом Европом а на Балкан смо откако су утихнули ратови 1990-тих година престали да обраћамо пажњу, посебно на безбедност. Проблем Балкана је то што ствара безбедну средину у којој могу да се етаблирају терористичке ћелије, могу тамо да се припремају, могу да имају своје логистичке центре и позадину који им омогућавају да се припремају и истовремено одмарају од компликованих операција у западној Европи – казао је Шедиви.

Фото: Thinkstock

 

Чешки генерал подсетио је да немачке и аустријске обавештајне службе упозоравају током последње године да се Балкан изразито радикализује, а да проблем ствара и то што су балкански муслимани циљ разних исламских режима са Блиског истока.

– У време када је чешки контингент био у Босни и Херцеговини рођеним очима смо видели како се дели хуманитарна помоћ. У селима у Босни и Херцеговини уништеним бомбардовањем нису се прво реновирале куће, поправљала инфраструктура, већ су прво обновили џамије – казао је генерал.

Шедиви оценио је да данашње власти у Босни и Херцеговини и на Косову нису довољно ефикасне да изађу на крај с феноменом исламистичке радикализације који се вуче још од ратова у бившој Југославији 1990-тих.

– Да ли су власти у тим земљама кадре да изађу с тим на крај? Не мислим да то директно подржавају али схватимо једноставно да је тамо ефикасност организација владе релативно мала. Типичан пример је Босна и Херцеговина, где на територији државе имају три стране – српска, бошњачка и хрватска, које до данашњег дана нису нашле заједнички језик. Косово се непрестано мучи са економским проблемима, има огромну незапосленост. То све је плодно тло да радикализам непрестано јача и да се шири – рекао је Шедиви.

Генерал је упозорио да је управо за Чешку битно да посвети Балкану пажњу, зато што ће се исламски терористи, када Запад драстично пооштри мере безбедности, окренути другим земљама, средњој Европи, где напада није било и где мере безбедности нису толико пооштрене, а Балкан је свега неколико сати колима од чешких граница.

– Једноставно морамо да знамо шта се дешава у те две земље. У Босни и Херцеговини, на Косову и евентуално Македонији. Томе морамо да посветимо једнаку пажњу као проблему тероризма у западној Европи – казао је он.

Генерал Јиржи Шедиви је трајни представник Чешке у НАТО од септембра 2012. Шедиви је био заменик министра одбране Чешке и заменик министра за европске послове. Такође је био и министар одбране 2006-2007.