Прочитај ми чланак

РС: Министри не треба да возе скупе аутомобиле

0

Представници опозиције и удружења грађана одлучни да се боре против расипништва министара. Предложили Влади РС да само аутомобил њиховог председника може да кошта до 130.000 марака

УКОЛИКО Влада Републике Српске усвоји Предлог одлуке о условима набавке службених аутомобила, по којој министри не могу да купују возила скупља од 50.000, или 130.000 КМ за председника владе, биће то победа грађана Српске над расипништвом, поручили су чланови Покрета „Рестарт Српска“, одборник (ПДП) у Скупштини Града Бањалуке Драшко Станивуковић и представници неколико удружења и организација покретача петиције којом ће од Владе тражити усвајање ове одлуке.

Foto: Thinkstock

 

– Желимо да ограничимо трошаџије у Влади, да онемогућимо сва министарства да купују прескупе аутомобиле. На овај начин ћемо доказати да петицију не подржава само оних 300 људи који су учествовали у протестима, већ више хиљада грађана који ће потписати петицију – рекао је Драшко Станивуковић на конференцији за медије, одржаној на паркингу између Владе РС и Градског стадиона.

Он је додао да, ако Влада прихвати петицију, никаквих других протеста неће бити.

– Ми смо млади људи Републике Српске који не желе да пређу њене границе, већ се труде да укажу на неправилности у систему и допринесу квалитету живота овдашњих грађана – додао је Станивуковић.

Организатори петиције званично су упутили Влади РС „Предлог одлуке о условима набавке службених аутомобила“, којом је утврђена највиша допуштена набавна вредност возила за потребе Владе, министарстава, републичких управа и републичких управних организација.

– Ми ћемо, ево, помоћи Влади РС око усвајања ове одлуке која је већ прошла протокол секретаријата у скупштинској процедури. Овим документом је предложено да се на службени аутомобил може потрошити највише 50.000 КМ, осим кад возило набавља председник Владе и тада би допуштени износ био 130.000 КМ – рекао је председник покрета „Рестарт Српска“ Стефан Благић.

НА ПРЕС „ОПЕЛОМ“ СИМБОЛИЧНО, иницијатори петиције су се пред зграду Владе РС, где је одржана прес конференција, довезли „опел кадетом“ из 1980. године, желећи на тај начин да скрену пажњу „расипницима“ да су своје примарне обавезе и одговорност према грађанима Српске, међу којима и данас многи возе олдтајмере, подредили квалитету превоза.

Акцију подржава неколико удружења грађана и организација, међу њима Удружење грађана „Будимо људи“, Удружење породица „Четири плус“, самохраних родитеља „Понос“, родитеља „Дуга“, Удружење грађана „Буди другачији“, „Кербер“, „Срце на длану“, „Дајте нам шансу – Звездице“. Представницима поменутих организација и удружења придружио се и најпознатији представник незадовољних радника Железница РС Чедо Кнежевић.

Потписивање петиције трајаће седам дана, а потписи ће се прикупљати на Тргу Крајине у Бањалуци и у другим градовима РС.

Подсетимо, покретање петиције представља наставак протеста почетком августа у Бањалуци под називом „Затвори школе, купи ауди“. Као разлоге протеста навели су то што је Министарство просвете и културе 2016. године пробило буџет Српске за невероватних 10,7 милиона марака.

Претходно је донесена одлука о затварању 15 основних школа у Српској, а одмах након тога, министар Дане Малешевић купио је аутомобил у вредности од око 120.000 КМ.

Иначе, извршна власт у БиХ има на располагању више од хиљаду службених аутомобила, чија вредност премашује десетине милиона марака, показало је недавно истраживање економског портала „Капитал.ба“. Према овом истраживању, возни парк Савета министара БиХ има 238 службених и специјализованих аутомобила, а скоро половина се односи на Министарство иностраних послова БиХ, на чијем је челу Игор Црнадак. Возни парк Владе Српске снабдевен је најмодернијим и најлуксузнијим аутомобилима, а само седам министарстава располаже са чак 95 аутомобила. Ипак, подаци о томе колика је њихова вредност и ко се служи најскупљим примерком недоступна је за јавност.

НАПАД НА ИНИЦИЈАТОРЕ ПЕТИЦИЈЕ

ИНИЦИЈАТОРИ петиције, који су се јавности обратили на паркингу испред Градског стадиона у Бањалуци, вербално су и физички напали челници Фудбалског клуба Борац. Након што су се представници медија разишли пришао им је, како кажу, директор ФК Борац Дејан Лукендић и почео да их вређа.

– Питам се откад је паркинг испред Градског стадиона приватан. Лукендић ми је рекао да више никада нећу моћи да дођем на стадион и покушао да поцепа петицију коју смо представили медијима. Очигледно је да млади људи, одлучни да у овом граду помере границе, сметају многима, али добро, нама је то мотив више да истрајемо – изјавио је за „Новости“ Станивуковић.