Прочитај ми чланак

НОВИ ПАЗАР: Дивља градња брише Сопоћане

0

Игуман манастира Сопоћани код Новог Пазара отац Теоктист упозорава да би због дивље градње, немара и неадекватне бриге о светским културним добрима у Рашкој области, Сопоћани, Стари Рас, Ђурђеви ступови и Петрова црква могли бити скинути са листе светске баштине Унеска.

– Већ смо добили озбиљна упозорења, и црква чини све што може да заштити светиње, али изостаје реакција града и државе. Посебно нас брине дивља градња око манастира и у ширем заштићеном комплексу Сопоћана. Без дозвола граде се викендице, куће, базени… Чак смо скупо купили неколико парцела око манастира на којима је била планирана градња викендица – каже отац Теоктист.

Без свађе

У ширем комплексу Сопоћана, на ободу села Црноча, недавно је подигнута нелегална џамија. Игуман Теоктист каже да нема ништа против џамије и да Срби и Бошњаци у овом крају лепо живе и сарађују. Он и његово братство само желе да укажу на дивљу градњу која по Сопоћане може бити погубна.
У инспекцијским службама Новог Пазара кажу да нису надлежни и да је брига о светским културним добрима посао Министарства грађевина и Завода за заштиту споменика културе. А колико држава брине најбоље сведочи пример од претпрошле године када је комплекс Старог Раса цело лето био под водом, у муљу и жабокречини.

Надлежни су реаговали тек када је игуман Сопоћана позвао новинаре, а ружна слика обишла свет. Штета на Старом Расу још није санирана. Надлежни у држави су дозволили, а општина је ћутала и када је тик уз Петрову цркву никло велико дивље насеље досељеника са Пештера.

Сопоћани су задужбина из 13. века краља Стефана Уроша Немањића, трећег сина Стефана Првовенчаног и оца краљева Милутина и Драгутина. Познат по изузетним фрескама, манастир са Старим Расом, Петровом црквом и Ђурђевим ступовима од 1979. године је на листи светске културне баштине.