Прочитај ми чланак

КИНЕЗИ ЖЕЛЕ ДА ПРОИЗВОДЕ „џипове“ у крагујевачком „Фијату“?

0

Кинески “Грејт Вол мотор” заинтересован је за крагујевачку фабрику "Фијат Крајслер аутомобили.

Званичници кинеске компаније нагласили су да желе у целини или бар део италијанско-америчког произвођача аутомибилских брендова, међу којима су “Џип” и камиони “Рам”, пишу Новости.

Спекулације о кинеској заинтересованости за ФКА трају откако је портал „Ауто-мотив њуз“ прошле недеље објавио да је неименовани произвођач аутомобила почетком месеца доставио понуду за италијанско – америчку компанију, што је подстакло скок акција Фијата на Миланској берзи.

Тако су акције ФКА порасле за 3,9 одсто на 11,12 евра, док су акције “Грејт Вол мотора” ојачале за скоро 3,0 процената на берзи у Шангају.

„Што се тиче ове теме, тренутно имамо намеру за преузимање.

Заинтересовани смо за ФКА“, потврдио је званичник из одељења за односе са јавношћу “Грејт Вол мотора” истичући да званичних понуда за сада није било, као ни састанка са бордом директора ФКА.

Британске агенције наводе да генерални директор ФКА Серђо Маркионе тражи партнера или купца за седмог највећег произвођача аутомобила на свету који би компанији помогао да реши растуће трошкове, да се усагласи с прописима о емисији гасова и да развије технологије за електричне и самоуправљајуће аутомобиле.

Аквизиција коју би учинила компанија “Грејт Вол мотор” била би одважна и један од највећих кинеских индустријских уговора до данас, пише лист. Кинеска компанија је контактирала ФКА да би изразила заинтересованост посебно за бренд “Џип.”

Компанија ФКА није била доступна за коментар о заинтересованости за групу.