Прочитај ми чланак

БЕЗ РУСА СМРЗАВАЊЕ ВЕЋ У ОКТОБРУ: Пољска и амерички гас

0

Пољаци су се јако радовали недавној посети Доналда Трампа Варшави. Домаћин Беле куће не само да им је обећао ракете „Патриот“ вредне скоро 8 милијарди долара, већ је много важније да је Трамп Пољаке позвао да буду учесници бизниса са гасом и да је изјавио да ће врло брзо Пољска моћи да зарађује на компримованом гасу.

Два месеца пре посете Доналда Трампа Американци су Пољацима отпремили два танкера гаса. То су назвали пилот-пројектом. После бурног одушевљења испоставило са да је цена гаса који се шаље са оне стране океана значајно већа него код других испоручилаца. На пример, из Катара или Русије.

Анджеј Дуда је сањао да од Пољске направи главни гасни хаб на северу Европе. Чак је планирао да сагради на обали Балтичког мора у граду Свиноујсце лучки терминал за компримовани гас који долази са друге стране океана. Варшава је јако желела да постане продавац на велико гаса и да осталим земљама диктира своја правила игре (наравно, и Берлину, уколико га натерају да замрзне изградњу „Северног тока- 2“).

Код политичких елита источних Европљана, баш као и централно-европљана постоји велико одушевљење према Вашингтону. Све што се ради у Белој кући, Пентагону и ЦИА тамо се прихвата са радошћу и понизношћу. Очигледно је да они сматрају да ће од сада све њихове проблеме да реше Сједињене Државе. За такву егзалтирану приврженост Пољаци пре свега рачунају да ће имати попусте. Али бизнис и политика су две потпуно различите ствари. Трамп никако неће моћи да натера своје магнате који се баве гасом и нафтом да раде са губитком како би задовољили Пољаке. Тако да ту може да дође до свачега – можда се цене неће спуштати, већ ће на против расти. Хаб ће се саградити, поставиће га на америчку гасну иглу и потписаће уговор какав је потребан Вашингтону.

Пољаци годишње троше 15 милијарди кубних метара гаса. Од тога 10 милијарди испоручује Русија. Гас који се доприма цевоводима је увек био и увек ће бити најјефтинији. Још сасвим недавно гасни хаб је хтела да има Литванија. Норвежани су им дотерали пливајући терминал „Indepedence“ и они су започели бизнис са гасом, али је он брзо пукао. Испоставило се да је цена тог гаса три пута скупља од руског. Наравно, због љубави са САД може да се купује и роба која је три пута скупља. Али тада ће земља једноставно за само неколико месеци да постане колонија. Посебно у зимском периоду, или како се то каже – у периоду грејања.

Ускоро ће јесен, у октобру се у Европи ноћу температура већ спушта испод нуле. Становништво неће моћи гас да плаћа по америчкој цени. Е, тада ће се Дуда замислити да ли је вредело да се од Пољске прави хаб за амерички компримовани гас.