Прочитај ми чланак

УБИЋЕ НАС БЕЛА КУГА: У Србији сваке године 35.000 људи мање

0

Она каже да је у протеклих 10 месеци доста урађено када је у питању популациона политика и подсетила да је држава издвојила 130 милиона неповратних средстава за 15 локалних самоуправа

Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић, задужена за демографију и популациону политику, изјавила је данас да је у Србији сваке године број становника мањи за 35.000.

 

 

Због тога треба радити на помоћи породицама и подршци рађања другог детета, рекла је Ђукић Дејановић је за Радио телевизију Србије и додала да је сваке године 15.000 мање становника само по основу спољне миграције и да је укупна бројка забрињавајућа.

Она каже да је у протеклих 10 месеци доста урађено када је у питању популациона политика и подсетила да је држава издвојила 130 милиона неповратних средстава за 15 локалних самоуправа које су најугроженије по питању наталитета.

Према њеним речима, 52 одсто парова се одлучи за прво дете, а да би дошло до обнављања, потребно је да 11 одсто жена у репродуктивном периоду има једно дете, 44 одсто двоје деце, 45 одсто троје.

Најбитнија је, како је оценила, стимулација рађања другог детета али и усклађивање рада и родитељства јер се дешава да жене, које желе да рађају, доживљавају „најтежи облик дискриминације и деградације“ од послодаваца.