Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ Заштити привреду и раднике од страних инвеститора и политичких странака

0

- У Србији су сва права угрожена свима онима који различито мисле у односу на режим Александра Вучића, па тако су угрожена радничка права, рекао је г. Стаматовић, одговоривши на постављено питање гл. одг. уреднику Србин.инфо, Дејана Петра, током конференције за новинаре која је одржана у понедељак, 21. августа, у Прес центру УНС-а, поводом потписивања споразума између Српског покрета Двери и Здраве Србије о заједничком политичком деловању и сарадњи.

Лидер Здраве Србије је указао да српски радници немају никаква права када је у питању синдикално организовање у прииватним компанијама страних инвеститора које данас неконтролисано улазе у Србију, истакавши да се те стране фирме безусловно и фаворизују на нашем тржишту у односу на домаће привреднике.

– Режим СНС-СПС даје тим компанијама безповратна средства у износу од десетине милиона евра као субвенције за запослене, док наши домаћи инвеститори то не добијају. Тако,  на пример ми на Златибору, који као домаћи инвеститори хоћемо да подигнимо гондолу, не да само не добијамо субвенције који би добили да улажемо као страна компанија већ актуелни режим нам на незаконити начин не дозвољава да добијемо грађевинску дозволу. А Београд на води, и остале инвестиције страног капитала, могу да се реализују без икаквих папира.

Стаматовић је и подсетио да је Александар Вучић препоручио радницима у унутрашњости Србије да могу да штрајкују колико хоће у својим местима, под условом да не долазе у Београд, испред Владе Србије.

– Имамо протесте малинара у Србији, који се сами себи жале, и који су невидљиви за Београд, па тако српска јавност нема информације да актуелни режим неће да поможе домаћу производњу док истовремено подржава монопол и подстиче захтеве разних лобија који живе од пљачке српских пољопривредника.

Први човек ЗС је и истакао да смо једна од ретких држава која нема институцију као што је Агенцију за заштиту националне економија, а то је по њему важнија служба него БИА, него све друге државне службе и агенције, јер на тај начин бисмо као друштво не само штитили и развијали домаћу привреду већ бисмо  истовремено заштитили и раднике од злоупотреба послодаваца.

– А све је овако лоше, како сам навео, због тога што су нам разорене државне институције од самог режима. Последице тога је да су земља, ресурси, имовина, инфраструктура све више у рукама страних компанија, да све више домаћег становништва ради за њих, а да се гаси наша национална производња. А то не ради ниједна озбиљна држава у свету. Зато ће се ЗС и Двери борити да се заштити национална економија, да се заштите домаћи произвођачи и да се укине монопол политичких партија преко којих се прави монопол у бизнису, закључио је на крају, г. Стаматовић.