Прочитај ми чланак

РАЗГРАНАТА МРЕЖА ДОУШНИКА ЦИА из Новог Сада

0

Kако је показало истраживање 021.рс, у бази података која је однедавно доступна на сајту ЦИА, Нови Сад се спомиње у стотинама докумената који се односе на функционисање града у склопу некадашње Југославије, а у многим извештајима информације из Новог Сада представљене су у склопу засебних докумената.

У овој бази података за сада су углавном доступни подаци с краја 40-тих и почетка 50-тих година прошлог века, као и поједини тајни списи ЦИА из каснијих деценија који се налазе у дигиталном облику, док ће се остали појавити временом.

Већ и овако објављени подаци, од којих је са већине још деведесетих година прошлог века скинута ознака тајности, а од недавно се појављују и на интернету, јасан су доказ деловања Америчке обавештајне агенције у Новом Саду. Остаје питање шта се налази у документима који нису објављени и на којима ће можда и заувек остати печат „Топ сецрет“.

Увидом у стотине докумената уочљиво је да је ЦИА убрзо након свог оснивања 1947. године имала разгранату мрежу агената на терену или доушника који су на подручју Југославије, а и самог Новог Сада бележили и најмање покрете војних трупа и њихов распоред, те прикупљали врло значајне податке о привреди, саобраћају и друштвено-политичким дешавањима. Број објављених докумената и различитост врста података указују и на то да је од самог старта овде био ангажован изузетно велик број доушника.

Директор Историјског архива града Новог Сада Петар Ђурђев за 021.рс наводи да информација о деловању ЦИА на нашем подручју није изненађење, посебно када се погледа период на који се односе документи са којих су скинуте ознаке тајности, а то је време почетка Хладног рата и сукоба Југославије са СССР-ом након резолуције Инфобироа. Према његовим речима, иако није имао прилику да прегледа документа, са научне стране су ти подаци врло значајни јер заједно са нашом архивском грађом дају комплетнију слику о тадашњем времену. Он истиче и да податке који се наводе у документима ЦИА треба узети са резервом, јер је непознато ко је био извор информација, а познато је да у обавештајном свету, између осталог, има и подметања лажних информација.

Портал 021 ће у три наставка објавити део докумената који се налазе у бази података, а који показују какве информације је у Новом Саду и за које сврхе прикупљала ЦИА.

Серијал ће бити објављен у наредна три дана, а међу интересантним подацима прочитаћете зашто је још пре пола века тадашњи аеродром у Новом Саду био важан за националну одбрану САД, зашто су им биле значајне фабрике „Новкабел“ и „Петар Драпшин“, дистрибуција нафте или вакцина коју производи Пастеров завод, који су подаци остали у домену тајне када су у питању тадашњи врхунски инжењери или хемичари, али и о томе како Црногорци држе све важне позиције у милицији, УДБИ и Kомунистичкој партији.