Прочитај ми чланак

МАЉКОВИЋ: Није српски бежати, нећу дозволити да наши спортисти буду кажњени

0

“Српски спортисти морају на постоље са спортистима са Косова” - изјава је председника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића о којој се претходних дана много дискутовало. Легендарни кошаркашки стручњак објаснио је да “није српски бежати” и да не жели да наши такмичари сносе последице.

– После мог интервјуа, звалао ме је много људи и сви се слажу са оним што сам рекао. Ја сам 22. председник Олимпијског комитета, и јасно је да кад уђеш у олимпијско коло мораш да се понашаш по правилима те куће. Или једноставно, да не уђеш у ту целу причу. Разговарао сам са спортистима, оним са много искуства, и сви се слажу. У спорту, па и у политици је најгоре ћутање – рекао је Маљковић на гостовању на телевизији „Пинк“.

Он истиче да би спортисти из Србије могли да сносе озбиљне последице ако сиђу са постоља.

– Олимпијски комитет Косова је 2014. године примљен у МОК и морамо да се држимо тих правила. Томас Бах је пред Игре у Рију звао председника Николића, тадашњег председника ОКС-а Дивца а ту је био и Ђорђе Вишацки, рекао је да се не играмо са ватром. И да нас чекају казне ако сиђемо са постоља. Можда чак и да не играмо.

Мој задатак је да браним спорт. Зар нам поново требају санкције? Ја немам право то да укинем нашим спортистима.

Маљковић је послао снажну поруку.

– Нисам љубитељ наших политичара из прошлости, али ниједан политичар није користио спортисте. И Србија тиме може да се поноси. Немамо право да напустимо постоље. Има она чувена: “Није српски ћутати”, а ја кажем “Није српски бежати”! Ако смо први остаћемо ту – јасан је Маљковић.

Председник ОКС-а се осврнуо и на приче о смени.

– Не, нема оних који призивају моју смену. Можда би неко желео, али то је мали број. Радим пуним срцем и капацитетом. Имамо много обавеза и састанака. Видео сам 15 амбасадора различитих земаља. Посебну пажњу нам је указао јапански амбасадор, кинески је био код нас. Указују нам велико поштовање.

Маљковић се осврнуо и на чувени силазак кошаркаша Хрватске са постоља 1995. године.

– Хрвати се нису вратили на постоље. Потера малер… Знате да сам тренирао пола тог њиховог тима. То је била политичка наредба. Од тада нису направили велики резултат. Свима желим победе, па и њима. Али ето, гле чуда од тада нису ништа урадили.

Искусни стручњак говорио је и о покушају Олимпијског комитета да спречи улазак Косова у МОК.

– Не знам да ли је ОКС урадио све да 2014. спречи Косово. Али да будемо поштени, тешко би нешто успели. На Играма младих у Ђеру сам разговарао са људима, и сви се слажу око тога да би било тешко.

Маљковић се освруо на планове.

– Наша нова тактика је улагање у мање спортове. Сви знају колико вреде одбојкаши, кошаркаши, ватерполисти… Али морамо да откривамо мање спортове јер они доносе медаље. Мађарска је узела 15 медаља а прогласили су то неуспехом. Они имају сјајну инфрастурктуру спортску. У региону је наша власт најбоље сачувала спорт.

О Ивани Шпановић и Светском првенству

– Ивана ми је једина остала од великих спортиста коју нисам упознао. Она је истинска шампионка, показала је педигре изјавама после тога што се догодило. Три камере нису приказане, разговарао сам са председником Атлетског савеза Јевросимовићем. Имамо добре адвокате, али чини се да не можемо ништа да урадимо. Има камера и камера, али мислим да нико није видео снимак са три главне. Није ми јасно да у данашње време зихернадла одлучује.

О повредама кошаркаша и Европском првенству

– Сашин оптимизам је одличан! То је добра линија које се држи. Жао ми је што нећемо гледати Љуља, или мајстора Теодосића. Управо додавање подиже публику на ноге, то је уметност. Најавио сам да ће ово лето за Салета и за нас бити деликатно. Људи долазе уморни и тешко је наћи прави рецепт. Овога пута је Тео повређен. Морамо да видимо како да заштитимо играче у Европи. Велико позориште тражи велике глумце… Све их је мање, људски организам тако реагује. Погледајте Болта и Ђоковића, то су само људи.

ФИБА није озбиљна организација

– Та организација је имала више чланица него Уједињене нације. Није јасно како једна приватна органзација може да победи све и води Евролигу. Не смемо да ћутимо. Желим да скренем пажњу јавности, то је мој посао. Када сам био тренер Барселоне и Реала тражио сам један извештај од АЦБ, да видим колико играча је повређено. Око 300 момака је прошло кроз операционе сале. То је много и само уништавамо играче.