Прочитај ми чланак

СИРИЈА – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ Готови су! Исламисте се предају у западном Каламуну (МАПЕ)

0

Након што су Хезболах, либанска и сиријска војска покренули велику кампању чишћења терористичке енклаве ”Исламске државе” на либанско-сиријској граници, терористи ”калифата” су се почели да се масовно предају.

Доласком на контролни пункт сиријске војске, један од припадника терористичке групе која је положила оружје је кратко изјавио:

„Готови смо”.

Ово признање је један од старијих милитаната ИДИЛ-а дао у кратком разговору с новинаром Хезболаха на месту предаје у близини граничног прелаза Aл-Замран у западном Каламуну у Сирији.

Репортер је питао терориста: “Зашто си се предао?”

Одговор је био  једноставан: “Јер смо готови”.

ФОТО – Предаја терориста ”калифата” на сиријској страни терористичке енклаве

У овој групи се предало више од педесет милитаната ”калифата”, који су држали подруче у западном Каламуну, са сиријске стране границе. Предали су се сиријској војсци услед жестоке провладине офанзиве против преосталих терориста у том подручју.

До сада се Хезболаху и сиријској војсци укупно предало више од 200 терориста ”Исламске државе”, међу њима и ”емир” тог дела ”калифата”.

Репортер либанске телевизијске Aл-Манар је потврдио како је међу терористима који су се предали и ”емир” Aхмад Вахид Aл-Aбд, комадант одговоран за све јединице ИДИЛ-а у том подручју.

Хезболах и сиријски снаге су покренуле операцију са сиријске стране, док либанска војска чисти терористичку енклаву на либанском делу територије.

Сиријска новинска агенција СAНA је известила да су сиријска војска и Хезболах, након жестоких борби против терориста, успјели успоставити пуну контролу над кључним брдима и узвисинама Харф вади Фарах, Шабет Aл-Магарах де Ра, Шмајс Давар Џанyр, Шабет Aл-Суки, Вади Давар Џанyр и Џарбет Aл-Ејлех.

Извор на терену, цитиран од стране сиријских медија, изјавио је да је сукобима убијено или рањено више чланова ИДИЛ-а и да је уништен велики број утврђења терориста, што се види и на снимцима борби у западном Каламуну.

Извор је додао како савезничке снаге сада и даље напредују у пограничној енклави у подручју Aл-Aркуба и Рабејт Aл-Нахаша, западно од Aл-Каламуна.