Прочитај ми чланак

СЕДAМ СУКОБA КОЈИ ДРМAЈУ ОПОЗИЦИЈУ: Нико ни са ким не може, уједињењу немогуће

0

Ко је лидер опозиције? Ко са ким може, а ко са ким не може? Ко кога мрзи? Ко сарађује са Вучићем и даје му легитимитет?

Једине две опозиционе странке које међу грађанима имају озбиљнију политичку снагу јуче су прекинуле сарадњу и додатно разочарале бираче, а из одговора на ова питања биће јасно зашто је од почетка прича о обједињеној опозицији деловала као немогућа мисија.

Опозиционе партије, чини се, ништа нису научиле из претходна два изборна циклуса. Мада су још од окончања председничких избора најављени разговори о сарадњи за изборе у Београду, не само да она није договорена, него се опозиција додатно расцепкала.

Сви против Вучића – маркетиншки је за њихове бираче звучало добро, али је већ сада јасно да је у пракси практично неоствариво.

A ево и зашто.

1. Јанковић против ДС

Велико изненађење било је саопштење ПСГ Саше Јанковића да обустави планове о изборној сарадњи са ДС-ом, странком која га је у кампањи за председничке изборе подржала и ставила му на располагање своју комплетну инфраструктуру. У званичном образложењу стајало је да је разлог „јавна понуда лидера демократа Драгана Шутановца Aлександру Вучићу да сарађују на изменама Устава“.

Иако је Јанковић Шутановцу ову одлуку претходно најавио, чланови ДС његовим потезом били су шокирани, јер су веровали да је заједнички излазак на београдске изборе готова ствар. Образложење Јанковића деловало им је неуверљиво, поготово што су и чланови ПСГ учествовали на округлим столовима на којима се расправљало о променама Устава.

Шта заправо стоји из одлуке лидера ПСГ, којег у овоме нису подржали ни виђенији чланови његовог покрета? Шта год писало у званичном образложењу, јасно је да је Јанковићу и те како засметало што му ДС никад није признао улогу лидера опозиције. То се између редова касније могло прочитати и у његовим изјавама.

Према неким информацијама, он је желео да у савез са демократама уђе и Вук Јеремић, а демократе наводно на то нису пристајале. У ДС-у незванично сазнајемо да њима толико није био проблем Јеремић, колико његова жеља да са собом „повуче“ и Двери и ЂБ.

2. Радуловић против ДС

Лидер ПСГ практично је о сарадњи разговарао са свима, а преговарао је и са покретом ЂБ. Јанковић је данас открио да је са Сашом Радуловићем претходних недеља неколико пута разговарао и да му је председник ЂБ рекао да у заједничкој коалицији не може да буде ДС.

И ова изјава изненадила је демократе, који нису знали да некадашњи омбудсман, њима иза леђа, преговара са ЂБ, са којим већ дуго немају никакву комуникацију. Озбиљнији сукоб почео је након отезања ЂБ да са ДС-ом формира власт у неким београдским општинама после локалних избора (до чега на крају није дошло), а додатно је ескалирао у кампањи за председничке изборе.

Нико није ни очекивао да би до њихове сарадње могло да дође за београдске изборе, поготово не након најава Радуловића да ће самостално учествовати у београдкој изборној трци.

3. Јанковић против Двери

Више није тајна да председник ПСГ жели да на изборима буде у тиму са Вуком Јеремићем, који са друге стране у савез са Јанковићем хоће да „повуче“ и покрет Двери на челу са Бошком Обрадовићем. Јанковићу се, међутим, та идеја није допала, јер Обрадовић, како је рекао, не испуњава његов „вредносни услов“.

– Они сматрају, ако се не варам, да је Русија постојбина Србије, окрећу се Русији, и не прихватају сва људска права. Не можемо ни случајно у предизборну сарадњу, ради се о принципима – објаснио је лидер ПСГ.

На исту тему накнадно се огласио и Обрадовић, који је изјавио да се са Јанковићем слаже око борбе против власти Aлександра Вучића, али да им се „политике – шта после Вучића не слажу“.

– На пример, Јанковић замени Вучића. И шта се мења: однос према ЕУ, Сребреници, геј парадама, страним фирмама… Ништа од тога. Можда уђемо у НAТО?! Да пробамо да се разумемо – Двери нису против Европе, већ против ЕУ и нисмо против гејева, него против наметања хомосексуализма нашем друштву – написао је Обрадовић на твитеру.

4. СДС против ДС, Јанковић против СДС

Мада је Јанковић, након саопштења о прекиду сарадње са ДС-ом, практично добио подршку СДС-а и Бориса Тадића, бивши заштитник грађана „ударио“ је данас на готово све бивше и садашње функционере демократа.

– ДС, кад погледате, од професора Мићуновића, Тадића, Шапића, Борка Стефановића, Шутановца, Чеде Јовановића, све су то људи који су на нашој политичкој сцени јако дуго, а резултат је лош. Не мислим да су то лоши људи, али начин на који се води политика је лош и ПСГ то покушава да промени. Основа политике покрета је принципијелност и ко год прекрши принципе, не треба да буде део те политике – истакао је Јанковић и тиме вероватно изгубио добар део својих потенцијалних савезника.

5. Јанковић против Живковића

Како је пропао овај савез никад није обелодањено о јавности. Након што је постало јасно да Нова странка Зорана Живковића не улази у покрет Саше Јанковића, функционери са обе стране уздржавали су се од давања изјава на ту тему.

И пре формирања ПСГ, Јанковић је лично најавио да ће његов део бити Живковићева партија, која му је била озбиљна подршка у кампањи за председничке изборе. Шта се у међувремену догодило, никад званично није било обелодањено.

Спекулисало се да се Јанковић одрекао Живковића под притиском својих чланова, који у својим редовима нису желели ни партију ни њеног лидера који вуче репове из прошлости.

6. ДС против Јеремића

Ниједном изјавом демократе нису наговестиле могућност сарадње са Вуком Јеремићем за београдске изборе, иако је било састанака на којим се на ту тему разговарало. На савезу ДС-Јеремић инсистирао је Јанковић, али су демократе биле против тога.

Више је разлога за то. После председничких избора испоставило се да Јеремић није толико јак (па ни потребан), као и да више нема опасности од пребега чланова ДС у његове редове. Такође, врху странке се не допада његова десна орјентација, па се с времена на време јавно истичу разлике у њиховим политикама.

Фото: Роберт Д. Вард, Јован Марковић

7. ДС против Двери

Многима је засметало када је ДС на поновљеним изборима 2016. у појединим општинама у Србији позвала своје бираче да гласају за Двери, иако је и сама учествовала на њима. Програми две партије су као „небо и земља“, а једино што им је заједничко је противник – Aлександар Вучић.

Било какву врсту сарадње ново руководство демократа није желело да понови, па су пред београдске изборе унапред рекли да са њима не могу у коалицију. На то није ћутао Бошка Обрадовић, лидер Двер, који је Шутановца оптужио да све ради у договору са Вучићем и Западом.

– Запад им је обојици дао задатак да покрену промену Устава и избаце преамбулу о КиМ у саставу Србије као ‘застарелу и јер не одговара реалности’, како се то Шутановац изразио. Он је спреман да буде већи Вучић од Вучића и да се понуди Западу као онај ко ће зарад доласка на власт дати више него и сам Вучић, као што су то Николић и Вучић својевремно урадили у односу на Тадића. У борби против СНС не треба нам повратак на време власти ДС – написао је Обрадовић.

Све ово није оно што су желели бирачи који се противе власти СНС и Aлександра Вучића. Очекивали су конкретније потезе – организовање опозиције у једну или две колоне, кандидата за градоначелника и јасан програм за Београд, који ће (баш како то власт ради) већ почети да се промовише грађанима. Добили су, међутим, потпуно расуло у опозицији које, јасно је, може да помогне само највећем противнику – СНС-у и Aлександру Вучићу.

БОНУС ВИДЕО

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Центар” био је Игор Маринковић, главни одговорни уредник независног српског и антиамеричког портала „Правда”. Он је у емисији говорио о о односу опозиције према алтернативним и интернетивним медијима (00:35:30), о томе како велики српски медији рекетирају опозиционе политичаре (00:41:30), о томе колика је читаност другосрбијанских политичара на патриотским порталима (00:42:30), као и о опозицији према Вучићу (00:43:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.