Прочитај ми чланак

МОЖЕ ЛИ „КУРИР“ да угрози Вучићев рејтинг?

0

"Већ више од два месеца Курир жестоко критикује Вучића и његове блиске сараднике. Курир је већ једном био у сукобу са Вучићем, па су се помирили. Зашто је дошло до новог сукоба?" пита Радио Слободна Европа.

„Језик таблоида као саопштења СНС“

– Мислим да је то покушај да се тај лист уздигне изнад онога што је жабокречина на нашој политичкој сцени. Ми данас имамо ситуацију да су листови попут Блица, који нису били таблоиди, кренули да служе Вучићу. Александар Родић, власник Курира покушава да крене у неке друге политичке сфере у којима би нашао нову читалачку публику. Јер, данас је медијски простор презасићен таблоидима и сви они искључиво служе Вучићу – каже новинарка београдског недељника НИН Сандра Петрушић.

– Мислим да читаоци таблоида сада верују Куриру на исти начин на који верују Информеру када блати Вучићеве противнике. Чини се да у последњих пет година, откако је Српска напредна странка дошла на власт, једино разумемо језик таблоида. У овој држави више немамо ни институције, ни тужилаштво, ни дијалог у скупштини – имамо само таблоиде. Мислим да смо сви ми, не само они који читају таблоиде, осуђени на тај речник – каже Петрушић и додаје:

– Језик таблоида веома много личи на саопштења СНС. Они, рецимо, кажу: „Ведете ДОС-ове хунте одбијају дијалог о Косову, јер немају појма шта би рекли“, „Јеремић све више подсећа на Енвера Хоџу“, и тако даље. То су званична саопштења владајуће странке чији је лидер Александар Вучић, који је и председник свих грађана Србије. Он се никада није оградио од таквих саопштења.

„Медијска сцена гора него деведесетих“

Професор Факултета политичких наука у Београду Раде Вељановски каже да и у свету постоје таблоиди, али тамо владају друга правила. „Тамо таблоид не сме да лаже, искривљује чињенице, да брука, прља и блати људе. Тамо постоје регулаторни механизми, па медији који то раде подлежу санкцијама“, објашњава Вељановски.

– Морамо имати у виду да је медијска сцена у Србији данас гора него деведесетих. У оно време имали смо више слободних медија него данас. У њима су могли да се чују ставови критичара и противника режима Слободана Милошевића. Данас таквих медија има знатно мање и онда треба разумети и људе из опозиције што нису, да тако кажем, „гадљиви“, па објављују своје ставове и мишљење у листу какав је Курир – додаје Вељановски.

– Никада Информер, Пинк и Студио Б не би били у стању да се до те мере боре против свега што је опозиционо да немају снажну подршку власти, а та подршка није само политичка. Иза тога, наравно, стоји и новац. Режимски медији раде врло систематично, у договору, ништа не препуштају случају. Они хвале и промовишу власт и покушавају да што више упрљају њене противнике. То је етаблиран фронт који је моћан и коме се је јако тешко одупрети – каже професор.

„Вучић више у медијима него Тито и Милошевић“

– Ми имамо култ вође. Ово што се дешава са Александром Вучићем је типичан култ личности. Ни Тита, ни Милошевића није било толико у медијима колико данас има Вучића. Вучић је сваки дан у јавности. Он није само председник државе, он је истовремено и премијер и главни министар, он је портпарол државе Србије. Он мора сваку врпцу да пресече. Ако нешто једног дана дође главе овом режиму – биће управо та Вучићева опседнутост самим собом – сматра Вељановски.

– Мислим да Курир не може пуно да угрози Вучићев рејтинг, јер Вучић има медије који су тиражнији. Пинк са свим својим каналима стиже у далеко више домова него Курир. Хвалоспеви Вучићу понављају се на многим медијима безброј пута у току дана. Бојим се да Курир не може много да нашкоди Вучићу, али мислим да Вучић својим понашањем и злоупотребом медија може у великој мери сам да угрози свој рејтинг – закључује Раде Вељановски