Прочитај ми чланак

ЧАК 50.000 ГРАЂАНА СРПСКЕ ТРАЖИ ДРЖАВЉАНСТВО СРБИЈЕ: Пасоши БиХ нису на цени…

0

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић изјавио је да су грађани Републике Српске, односно БиХ, веома заинтересовани за држављанство Србије, што потврђује податак да је до сада предато око 40.000 захтева

Николић је рекао да се тај податак односи на период од отварања конзулата 2005. године и да је тим захтевима обухваћено више од 50.000 грађана Српске, односно БиХ.


Законски рок за за израду пасоша је 60 дана, а такса за подношење захтева износи 64 евра и јединствена је за свако представништво Србије у Европи

– Приликом подношења захтева за пријем у држављанство Србије, грађани наводе разлоге за добијање двојног држављанства, али су они најчешће вођени личним и практичним разлозима, као што су студирање или запослење у Србији – рекао је Николић Срни.

Он је истакао да Закон о држављанству Републике Србије не предвиђа временски оквир у којем је надлежни орган обавезан да реши сваки појединачни захтев, али да је дугогодишња пракса показала да је за то најчешће потребно више од годину дана.

Приликом подношења захтева за пријем у држављанство Србије од документа су потребни изводи из матичне књиге рођених и Венчаних (уколико је заинтересовано лице у браку) уверење о држављанству, као и две копије личне карте или пасоша.

– Влада Србије је 2012. године донела одлуку да сноси трошкове републичких административних и конзуларних такси, као и посебних трошкова за грађане из региона који желе да добију српско држављанство или да се из држављанства одјаве, тако да је процедура ослобођена наплате таксе – подсетио је Николић.

Он је додао да је велика и заинтересованост за пасоше Србије, те је у Генералном конзулату у Бањалуци од 2014. године, када је почело издавање овог документа, до данас издато око 5.000 пасоша.


– Приметан је тренд повећања броја захтева за око 20 одсто у односу на 2016. годину, која је у том смислу била рекордна – констатовао је Николић.

Законски рок за за израду пасоша је 60 дана, а такса за подношење захтева износи 64 евра и јединствена је за свако дипломатско-конзуларно представништво Србије у Европи.

До промене износа таксе у иностранству дошло је новим правилником Министарства спољних послова Србије од 21. марта ове године, а претходна такса је износила 46 евра.