Прочитај ми чланак

ЖЕЛЕЗЊАК: А шта ако је НАТО база на Косову, Бондстил, центар за трговину дрогом!?

0

Русија и САД се већ традиционално сударају на Балкану, а током последњих неколико месеци из Вашингтона су се посебно наоштрили када је реч о Српско-руском хуманитарном центру у Нишу.

Тако се може чути свашта, од оптужби да се ради о шпијунском центру до тога да наша земља никако не би требало да одобри дипломатски статус особљу Центра.

Посланик руске Думе и високи званичник владајуће партије Јединствене Русије Сергеј Железњак наводи зашто је потребно да особље центра у Нишу добије дипломатски статус.

– Све у свему, чудно је да то питање до сада није решено. Не изгледа нормално да НАТО војници који су бомбардовали Југославију и чијом су кривицом Срби гинули, имају дипломатски имунитет, док руски спасиоци који су спречили велики број катастрофа у региону и који су спасавали људске животе немају такву правну заштиту – започиње Железњак и додаје:

– Постоји међународна правна пракса за делатност спасилачких служби које, да би спасавале животе и здравље људи, морају да поступају максимално оперативно и ефикасно, без бирократских препрека. Зато ће за нас одлука о дипломатском статусу Српско-руског хуманитарног центра у Нишу представљати правну потврду да српска страна има озбиљну намеру да развија сарадњу са Руском Федерацијом у области реаговања у ванредним ситуацијама и пружања хуманитарне помоћи у балканском региону. Јулска посета представника Амбасаде САД СРХЦ-у представља још један доказ апсолутно транспарентне делатности те структуре. Као што МИП Русије истиче, „ми смо спремни да дамо информације из прве руке, да позовемо, све покажемо, објаснимо и одговоримо на сва питања”, уколико било ко изрази забринутост због делатности руских структура, или структура које су формиране заједно са Русијом – каже Железњак.

Наравно, оно што се намеће јесте питање – уколико су врата центра у Нишу отворила врата за представнике америчке амбасаде, да ли би требало то да ураде и америчке базе у региону.

– Сасвим логично контрапитање је да ли су америчке колеге спремне, када се ради о њиховим центрима и базама које се налазе на Балкану, да са своје стране предузму активности које би имале за циљ јачање узајамног поверења. Овде пре свега мислимо на америчку војну базу Бондстил на Косову и Метохији. Борба против тероризма и остале активности које имају за циљ обезбеђивање стабилности на Балкану могу да буду ефикасне само ако све заинтересоване стране добију убедљиве гаранције да се Бондстил не користи и да се неће користити као транзитни центар за нелегалне испоруке оружја и наркотика.

О томе како су западне земље Русију практично окривиле за све „проблеме“ на Балкану и како гледа на те оптужбе, Железњак каже:

– Руски публициста Иван Сергејевич Аксаков је пре 140 година рекао: „Ако се диже хука и бука у вези са властољубљем и освајачким амбицијама Русије, знајте да западноевропска држава припрема безобзирно освајање неке туђе земље.“ Истина, хегемонију и протекционизам балканским земљама сада покушава да наметне једна прекоокеанска држава, која за то користи војни блок који се налази под њеном контролом и који је остао као рудимент Хладног рата. Међутим, историја представља убедљив доказ да је хегемонија на Балкану апсолутно немогућа, као и да покушаји успостављања хегемоније не доводе ни до чега доброг. Због тога се руски приступи решавању регионалних питања заснивају на поштовању интереса и подршци вољи самих Балканаца, као и на разумевању полицентричности Балкана и шароликости традиција народа региона. Баш ти принципи су Русији обезбедили поштовање током историје, а и до данашњег дана они представљају базу наше политике на Балкану.

А када је реч о Косову и Метохију, Железњак јасно ставља до знања да Москва неће дозволити формирање „косовске војске”.

– У оквиру политичких и друштвених формата који се развијају ми са руске стране активно подржавамо напоре државних установа Србије на територији Косова и Метохије које имају за циљ заштиту српског становништва и његовог опстанка на територији покрајине. Ми подржавамо и што је могуће брже формирање Заједнице српских општина. Високо ценимо допринос Српске православне цркве у очувању и обнављању хришћанског православног културног наслеђа. Сматрамо да су недопустиви и нелегални покушаји формирања било каквих оружаних снага косовских Албанаца на Косову и Метохији, пошто би то представљало кршење кључних одредби раније прихваћених међународних споразума. Исто тако подржавамо српски став да је територијално разграничење и демаркација граничне линије са Црном Гором могуће само између Републике Србије и Црне Горе. У оквиру међупартијске сарадње подржавамо Српску листу, као и остале снаге са патриотским осећањима према Србији“, истакао је Железњак.

А овако су Заветници крајем прошле године угостили Железњака.