Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ: Подржавамо референдум о НАТО у РС и тражимо одржавање истог и у Србији

0

Поводом иницијативе председника Милорада Додика да се у Републици Српској одржи референдум о приступању Босне и Херцеговине НАТО алијанси огласила се политичка организација Српски сабор Заветници. Саопштење преносимо у целости.

Српски сабор Заветници пружа пуну подршку иницијативи председника Милорада Додика да се у Републици Српској одржи референдум о приступању Босне и Херцеговине НАТО савезу.

Имајући у виду све учесталије напоре нелегитимних органа, пре свега Суда БиХ да се Република Српска лиши своје војне имовине и безбедносне самосталности сматрамо да је поменута одлука о референдуму једини могући начин да се спречи покушај насилног увлачења српског ентитета у НАТО пакт.

Најавом референдума Република Српска јасно поручује да не пристаје на политику ултиматума и наметања решења коју спроводи званично Сарајево. Република Српска овом одлуком демонстрира свој пуни демократски капацитет и приврженост поштовању Дејтонског споразума и Устава БиХ као и свест о неопходности заштите виталних националних интереса и одговорност према свом народу.

Референдумом као најдемократскијим обликом народног изјашњавања афирмише се принцип сагласности грађана који је грубо погажен у Црној Гори где је мафијашка власт мимо народне воље увела земљу у западни војни савез.

Сматрамо да је референдум прави одговор и када су у питању притисци које НАТО константно врши на Србију како би се наша држава одрекла своје војне неутралности и сврстала на страну највећег империјалистичког табора данашњице и отвореног непријатеља Руске Федерације.

Уверени смо да би исход таквог референдума који би према свим истраживањима јавног мнења показао да огромна, двотрећинска већина грађана Србије не жели приступање НАТО-у био јак аргумент у рукама државног руководства када су у питању очување политике војне неутралности и јачање српског војно-безбедносног суверенитета.

Подсећамо да су Заветници у оквиру своје анти-НАТО кампање као одговора на усвајање Закона о сарадњи са НАТО пактом међу првима затражили одржавање општенародног референдума о даљем приближавању Србије Западној војној алијанси.