Прочитај ми чланак

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ПОДАТАК: Малолетници из Војводине рекордери у кривичним делима

0

Готово сва (13 од 14), кривична дела изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости починили Војвођани.

Трећина кривичних дела који су починили малолетници у Србији током прошле године долази са територије Војводине, укупно њих 1.312. Како показују подаци Републичког завода за статистику, малолетници од 14 до 18 година у Војводини починили су четири убиства, од тога су три окарактерисана као „тешко убиство“.

Почињено је 798 кривичних дела против имовине, што се у највећем броју (525) односи на крађе и тешке крађе. У 29 случајева малолетници су ухваћени у коришћењу возила које није њихово.

Оно што је веома забрињавајуће, а што одудара од приче о Војводини као мултикултуралној и толерантној средини, јесте то што су се готово сва (13 од 14) кривична дела изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости починили Војвођани.

Да насиље рађа насиље и да постоји велики проблем са насиљем у породици не само у Војводини, него и у Србији, показало се и прошле године.

У Војводини је забележено 30 случајева насиља у породици које су починили малолетници.

Преступницима у Војводини су изречене 864 мере, углавном упозорења и усмеравања (619), као и мере појачаног надзора (213). Њих 209 је, како се то све чешће може прочитати у црној хроници, „од раније била позната органима гоњења“.

Некадашњи начелник Полицијске управе у Новом Саду Стеван Крстић, пре неколико година је указао да се у свим градовима у Србији бележи пораст малолетничког насиља, а да тај проблем полиција сама не може да реши. Он је навео да се полиција баве последицама, због чега је неопходна координација институција које се баве малолетницима.

Посматрано на нивоу целе Србије почињена су 3.634 кривична дела, што је пораст у односу на претходне две године. Ипак, најалармантнији податак је да број кривичних дела против живота и тела, у шта спадају убиства, телесне повреде, излагање опасности, туче и слично, расте у последњих пет година. У 2012. тај број је износио 451 случај, да би се пет година касније попео на 535.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је почетком јуна ове године да је малолетнички криминал у паду од 22 процента.