Прочитај ми чланак

ЕВРОПА СЕ РЕШАВА РАДИКАЛНИХ ИСЛАМИСТА – шаље их у српске земље!

0

Босни и Херцеговини прети реална опасност да постане контејнер за радикалне исламисте који су истерани из држава чланица Европске уније.

Коментаришући за “ЕуроБлиц” прекјучерашњи долазак у Сарајево браће близанаца Амира и Емира Хоџића, које је Немачка протерала са своје територије због сумње да су планирали терористичке нападе у тој земљи, професор Факултета безбедности у Београду, Дарко Трифуновић, упозорава да је то тек почетак доласка у БиХ најопаснијих људи на планети.

Он тврди да Европом тренутно “шпартају” две изразито радикалне исламистичке групе, чији су чланови углавном муслимани из земаља бивше Југославије, те да се ускоро, према његовим речима, у светлу све чешћих терористичких напада у земљама ЕУ може очекивати њихово масовно протеривање и повратак на Балкан.

– Браћа Хоџић нису једини који ће након протеривања из ЕУ уточиште добити у БиХ, ускоро ће таквих и сличних ликова бити још много више. Европске службе безбедности направиле су детаљан списак свих потенцијалних терориста, а посебно су им занимљиве две групе са Балкана. Прва је она коју чине радикални имами, који врбују људе за борбу на страни тзв. Исламске државе и подстичу их на терористичке нападе, док у другу групу спадају радикализовани муслимани из БиХ, са Косова, из Македоније и Црне Горе – каже Трифуновић.

Он додаје да су у наведеној другој групи посебно безбедносно занимљиви бивши муџахедини, као и људи који су прошли терористичку обуку у бројним вехабијским енклавама широм БиХ.

– Браћа Хоџић, које је Немачка пре два дана испоручила БиХ, припадају управо тој другој групи која представља најконкретнију могућу опасност по безбедност Европе – каже Трифуновић.

Министар безбедности БиХ, Драган Мектић, јуче је устврдио да ће близанци Амир и Емир Хоџић бити под, како је најавио, посебним безбедносних третманом надлежних служби у БиХ.

– Немачка је браћу Амира и Емира Хоџић окарактерисала као лица која се могу довести у везу с тероризмом, али им нису судили и нису имали конкретно кривично дело, него контакте с радикалним групама због чега су их и протерали. Они су наши држављани и по том основу смо били обавезни да их прихватимо. Биће максимално третирани од наших безбедносних служби – обећава Мектић.

Браћу Амира и Емира Хоџића је, подсећамо, крајем јула ухапсила немачка полиција у округу Рошток због сумње да су заједно са још једном особом планирали извршити терористички напад на територији Немачке. Према сазнањима немачке полиције, Хоџићи су успоставили чврсте везе са припадницима ИСИЛ који се налазе на територији Сирије, па је због процењене озбиљне опасности по националну безбедност донета одлука о њиховом протеривању из Немачке. Након што су прекјуче слетели на сарајевски аеродром, браћа Хоџић прошли су једночасовно испитивање од стране припадника Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ.

После тога су са аеродрома одшетали као потпуно слободни људи.

Распад безбедносног система

Стручњак за безбедност, Џевад Галијашевић, сматра да експресно пуштање на слободу браће Хоџић, који су у Немачкој били осумњичени за припремање терористичких напада, представља најбољу слику стања безбедности у БиХ.

– Такве људе свака нормална држава задржала би у притвору онолико колико је потребно да се провери да сличне акције не планирају и на њеној територији. Додуше, овде се и са доказаним терористима ИСИЛ праве судске нагодбе и пуштају их на слободу након само неколико месеци – каже Галијашевић.