Прочитај ми чланак

ЕРДОГАН ПИТАО ГАБРИЈЕЛА: Ко сте ви?

0

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је Зигмару Габријелу да треба да зна где је граница, након што је немачки министар спољних послова оштро критиковао турског лидера за мешање у предстојеће изборе у Немачкој.

– Он не зна за границу! Ко сте ви да разговарате са председником Турске? Треба да знате за границу – рекао је Ердоган, пренео је АФП.

– Он покушава да нас научи лекцију… колико дуго сте у политици? Колико година имате? – додао је Ердоган у говору, који је преносила турска телевизија, пренео је АФП.

Анкара је оштро реаговала на, како је оцењено, „арогантне“ немачке коментаре поводом позива Ердогана Турцима који живе у Немачкој да, на изборима 24. септембра, гласају против обе партије владајуће коалиције.

Ердоган је у петак позвао Турке који живе у Немачкој да не дају своје гласове Хришћанско-демократској унији канцеларке Ангеле Меркел, а ни Социјалдемократској партији министра спољних послова Зигмара Габријела, као ни партији Зелених.

Све три странке Ердоган је назвао „непријатељима Турске“.

Габријел је изјавио је да Ердоганов позив представља мешање у унутрашња питања Немачке, док је канцеларкин портпарол Штефан Зајберт навео да очекује од страних влада да се не мешају у унутрашње ствари те земље, преноси АФП.

Кандидат СПД за канцелара Мартин Шулц био је још оштрији, рекавши да је Ердоган „превршио сваку меру“.

– Утолико смо више на страни свих оних који се боре за слободну и демократску Турску – навео је Шулц.

Око 1,2 милиона грађана турског порекла имаће право гласа на парламентарним изборима у Немачкој.

Заменик турског премијера Бекир Боздаг је, међутим, стао у одбрану Ердогановог позива, наводећи да је он упућен гласачима турског порекла.

– Желим да осудим ове реакције и реторику без поштовања – навео је он и додао да се Немачка мешала у референдум у Турској 16. априла.