Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ – ОДГОВОР САШИ ЈАНКОВИЋУ: Слажем се да имамо различит систем …

0

Паушална је и погрешна Јанковићева оцена да Двери не поштују људска права и да је то једна од вредносних разлика. Двери се из све снаге залажу за поштовање људских права, нарочито за уставна права већине над терором мањине.

У својој данашњој изјави Саша Јанковић је изрекао две апсолутне истине:

1.     Тачно је да није било никаквих разговора између Српског покрета Двери и Покрета слободних грађана Саше Јанковића о предизборној коалиционој сарадњи;

2.     Тачно је да се Двери и ПСГ разликују у систему вредности и да се ту ради о принципу због кога не можемо у предизборну сарадњу.

Поштујем опозициону борбу Саше Јанковића. Са Покретом слободних грађана имамо исти циљ, а то је смена Александра Вучића и његовог погубног режима са власти. Оцењујем позитивно његово дистанцирање од Драгана Шутановца за кога већ дуже време јавно тврдим да све ради у договору са Вучићем и Западом који им је обојици дао задатак да покрену промену Устава и избаце преамбулу о КиМ у саставу Србије као „застарелу и јер не одговара реалностиˮ, како се то Шутановац изразио. Шутановац је ту спреман да буде већи Вучић од Вучића и да се понуди Западу као онај ко ће зарад доласка на власт дати више него и сам Вучић, као што су то Николић и Вучић својевремно урадили у односу на Тадића. У борби против СНС не треба нам повратак на време власти ДС. 

Са ПСГ можемо да се сложимо и око основних демократских вредности попут владавине закона, слободе медија, борбе против криминала и корупције. Можемо и треба да сарађујемо по питању заједничке борбе за обезбеђивање фер и поштених изборних услова. Али нам се разликују политике шта после Вучића и због тога не можемо ићи у предизборне коалиције. За нас је природнија сарадња са Здравом Србијом Милана Стаматовића и другим патриотама који се боре за хитну смену Вучића, али и промену Вучићеве политике. Ако – примера ради – Јанковић замени Вучића имаћемо исту политику према ЕУ, Сребреници, геј парадама, ММФ-у и страним фирмама, а можда се учланимо и у НАТО. То је проблем за Двери, јер смо ми против тога.

Двери нису против Европе, већ против ЕУ, и не улазимо ни у чију приватност, али јесмо против наметања хомосексуализма нашем друштву. Ове две ствари немају никакве везе са Русијом и људским правима. То је замена теза и избегавање одговора на питање зашто ми морамо да пристанемо на пут Србије у ЕУ и геј параде по сваку цену. Ми једноставно не желимо да будемо таоци бриселских комесара који ће нам командовати како ћемо ми овде у Србији живети и уређивати своју државу.

Ако је то та суштинска разлика између Двери и ПСГ – слажем се у томе са Сашом Јанковићем: ми заиста имамо различит систем вредности и не можемо правити предизборне коалиције. То не значи да не можемо водити нормалан дијалог на ове теме и сарађивати у борби против режима, али јасно говори да имамо различите политике и да је политика ПСГ и ДС тренутно ближа СНС него Дверима.

Паушална је и погрешна Јанковићева оцена да Двери не поштују људска права и да је то једна од вредносних разлика. Двери се из све снаге залажу за поштовање људских права, нарочито за уставна права већине над терором мањине. Ако је Јанковић мислио на права ЛГБТQ…(и осталих сексуалних настраности дефинисаних великим латиничним словима), она нису људска права. Нек наведе где је у међународном праву сексуална оријентација дефинисана као људско право. Ми тврдимо -нигде, јер то и није људско право.

Информативна служба Српског покрета Двери