Прочитај ми чланак

БОЛЕСНО: Преко Фејсбука позивају на инцест и педофилију

0

На Фејсбуку групе "Инцест Балкана" и "Забрањене тајне инцест" већ неко време несметано постоје и промовишу инцест и педофилију.

Ове групе намењене су корисницима из земаља бивше Југославије и приступ им је веома једноставан. Групе је открила новинарка портала Индеx.хр, која је једним кликом и без икаквог проблема стекла чланство у групи и ту провела неколико дана у комуникацији са члановима.

– Није било никаквог неповерења, никаквих провера, ничега. А слике и текстуални садржај који уследи исте секунде по примању у чланство, а потом и поруке којима се чланови међусобно једни другима обраћају толико су настрани и шокантни да их можемо пренети само у деловима – написала је хрватска новинарка.

Језиве поруке

Тако је, на пример, један од чланова написао: „Највише волим младе од 13“, а други члан је упитао: „Ко је од вас ј*** своју мајку?“ Ове групе пуне су и објава типа: „Препричајте своја искуства с инцестом“, „Најслађе је између брата и сестре“, „Бисексуалка сам, тако да могу да се јаве и девојчице“ или „Тражимо још један пар за инцест“, које се потом одушевљено и без устезања коментаришу.

Стручњаци упозоравају да су овакве групе веома опасне за децу јер она често не препознају да се иза таквих налога крију настране особе и да креаторе оваквих страница треба строго кажњавати.

Психолог и оснивач саветовалишта „Ентера“ Милан Радовановић каже за Информер да многи људи са изопаченим сексуалним нагонима траже себи сличне, али и вребају жртве управо преко друштвених мрежа.

– Нажалост, има разних људи, па и оних са потпуно настраним сексуалним нагонима попут педофила или особа које воле инцест. Преко друштвених мрежа они траже себи сличне. Људи који воле и подржавају инцест и педофилију друштвено су неприхватљиви и за сваку осуду. Педофилија је свакако поремећај и такве људе моментално треба пријавити полицији. Инцест је забрањен и законски и етички, за њега нема никаквог оправдања – наводи Радовановић.

Он каже да педофили често прво направе групе под једним називом, а онда када она сакупи одређен број чланова, промени назив и садржај који се у њој дели.

– Људи који праве такве профиле углавном имају поремећене сексуалне жеље и нагоне. Девојчице и дечаци морају озбиљно да пазе на Фејсбуку коме пишу и које их групе позивају да им се прикључе – истиче Радовановић.

Психотерапеут Зоран Миливојевић сматра да сексуално искоришћавање деце и њихово злостављање може оставити тешке психичке последице по њихов даљи развој.

– Деца могу да падну у депресију, анксиозност или да добију напад панике. Могу постати асоцијални и дистанцирати се, што трајно онда утиче на њихов социјални живот. Велики број деце се због разних траума из детињства, малтретирања или сексуалног искоришћавања касније ода пороцима попут дроге и алкохола и углавном се деструктивно и агресивно понашају – објашњава Миливојевић.

Лак плен

Полицијски експерт Марко Ницовић истиче да специјални тимови МУП-а за високотехнолошки криминал интензивно трагају за људима који отварају странице посвећене инцесту и педофилији и да су за то дело предвиђене затворске казне.

– Познато је да људи који отварају странице посвећене инцесту и педофилији крше закон и да се за то иде у затвор. Због тога одељење МУП-а за високотехнолошки криминал интензивно трага за њима. Међутим, то није нимало лак посао. Примера ради, амерички ФБИ је две године ловио озлоглашено „Северноамеричко удружење љубитеља деце“. Наша полиција је нова у свему томе, као и родитељи и деца, па су самим тим деца у Србији и овом региону лак плен таквих сајбер-предатора – каже Ницовић