Прочитај ми чланак

СРБИН ОДУШЕВИО АМЕРИКАНЦЕ: Милионер одрастао под бомбама

0

Њујоршка агенција Блумберг објавила је текст о Бранку Милутиновићу (34), оснивачу и председнику српске ИТ компаније Нордеус из Београда, која је прошле године остварила приход од око 75 милиона долара.

Блумберг је описао Бранково одрастање и како су га сирене прекидале док је играо фудбал с друговима.

Смрт изнад главе

– Кад би се огласила сирена, имали смо пет минута да потражимо склониште. Гледали смо кроз прозор како ракете полећу увис, а затим падају и експлодирају. Било је као на филму – испричао им је Бранко кога су тада занимали компјутери, а био је добар ђак и стекао мастер диплому из програмирања.

Као и многи амбициозни млади Срби, касније је напустио земљу чим му се пружила прва прилика.

Бранко је у Копенхагену радио у корпорацији Мајкрософт.

Посао је био добар, али му није причињавао задовољство и једва је чекао да се врати кући да би био уз болешљивог оца.

Детињство са избеглицама

Бранко је први програм направио када је имао само 10 година, а освајао је медаље на такмичењима у математици и физици. Када је с 11 година оперисао слепо црево, у болници је видео децу без удова и сирочад чији су родитељи убијени у рату. И средња школа коју је похађао непрекидно је примала децу избеглице из Хрватске и других области погођених ратом.

– Та деца су била толико потресена да ни са ким нису разговарала. Сви смо саосећали с њима – сећа се Бранко мучног детињства.

Бранко и његови пријатељи с факултета, Иван Стојисављевић и Милан Јововић, одлучили су 2009. да напусте Мајкрософт и врате се у Србију.

Удружили су уштеђевину и основали компанију за видео-игре Нордеус.

Веровали су да ће им новац трајати годину дана и да потом могу да нађу посао као програмери.

– Нисмо то урадили да бисмо се обогатили. Желели смо да живимо од програмирања игрица – каже Бранко.

Дивљење из Гугла

С пријатељима је направио фудбалску игрицу Топ елевен која је скинута са интернета више од 170 милиона пута и постала култна широм света.

Учесници формирају тимове и бирају и размењују играче, попут менаџера прволигашког клуба.

Већ после годину дана игрица је постала најпопуларнија на Фејсбуку. Многе друге компаније за апликације оствариле су велики успех и нестале, али Топ елевен се шири.

Спада међу 10 најуспешнијих апликација у седам земаља, а нарочито је омиљена у Европи, југоисточној Азији и Латинској Америци.

Богатство породилиштима

Нордеус је уложио више од пола милиона евра у изградњу 11 педијатријских одељења у болницама широм Србије. У тим болницама се роди око 21.000 беба или око трећина од 65.000 беба рођених у Србији.

Донацију од 160.000 евра сада је добио и Клинички центар Ниш. Опремљена су одељења неонатологије, породилишта и акушерства.

Марија Беслаћ из Нордеуса каже да је много запослених из Ниша и околних градова и да су сви допринели томе да компанија може да води битку и за нишко породилиште.

– Његов успех је невероватан, а долази са простора на којима то не бисте очекивали – искрен је Кристијан Ернандес, који је био извршни директор у компанијама Гугл и Фејсбук.

Компанија је мала и успешна, па оснивачи могу да раде шта год желе: да оду на колективни годишњи одмор на грчком острву или да годинама раде на амбициозној игрици која треба да се појави ове године, па чак и да постану један од највећих добротвора Србије.

Први компјутер од деде

Милутиновић је добио име по деди, шампиону у рвању и вођи покрета отпора у окупираном Београду, који је завршио у затвору Гестапоа.

– Деда ми је купио први компјутер – сећа се Бранко, чији је отац био адвокат, али из политичких разлога није могао тиме да се бави.

Као у „Силицијумској долини“: Запослени прва брига

Бранко се ове године удружио с пријатељима из Мајкрософта и компанијом за мапирање генома Севен Бридгес Геономицс око иницијативе Дигитал Сербиа како би подстакао развој ИТ сектора.

Бранко је ожењен и има двоје деце, живи у стану изнад мајчиног.

Компанија Нордеус заузима неколико спратова модерне пословне зграде у центру Београда, где раде српски стручњаци и више од 30 људи из САД, Велике Британије, Француске и Немачке…

Они имају све погодности као и запослени у Силицијумској долини. Кетеринг, сладолед и супе свима су на услузи.

Локални ресторан припрема 40 тегли ајвара месечно за Нордеус. Поред сале за конференције је зомби у природној величини, а у посебној просторији су симулатори аутомобила и наочаре за виртуелну стварност.

Борба за сваког човека

Када је тек свршени студент прихватио посао у Нордеусу, дошао је у фирму уплакан. Рекао је да не може да прихвати посао зато што његов отац жели да се запосли ван Србије. Бранко је тада позвао његовог оца, који није веровао да дигитална компанија у Београду може да опстане.
– Нисам хтео да дозволим да тај момак оде. Три сата сам убеђивао оца и на крају успео – сећа се Бранко.

Слобода дража од новца

Бранко никада није узимао новац од инвеститора јер ограничавају слободу.

– Много новца нас не интересује посебно, а слобода је најдрагоценија ствар – каже Бранко.

Он вели да је технолошка индустрија превише опседнута богатством и обећава да неће продати Нордеус или узимати инвестиције.

Сада има 170 запослених, али не жели да их буде више од 250 јер ће у супротном „бити мање забавно долазити на посао сваки дан“.

Милутиновић зна да успех може да буде пролазан, али је на основу првих тестова прилично сигуран да ће нова игрица бити успешна.

А ако и не буде, уштедели су довољно новца да поднесу и понеки неуспех.

– Поносни смо што смо из Београда, Србије и што смо почели ни из чега. Хтели смо да будемо слободни – каже Милутиновић.

Новинар Блумберга приметио је како је Бранко у два интервјуа реч „слобода“ изговорио најмање 15 пута.