Прочитај ми чланак

СРБИ ИЗБЕГЛИ МAСAКР У БAРСЕЛОНИ: „Возило смрти прошло је на три метра од нас!“

0

Група туриста из Новог Сада нашла се у центру терористичког напада у Барселони, који се одиграо пре неколико сати и ужас видели својим очима. На сву срећу, сви су живи и здрави.

– Водио сам нашу групу у обилазак Барселоне, а када се тура завршила, растали смо се код пијаце и свако је наставио својим путем. Ја сам отишао у централну улицу Ла Рамбла, али нисам одмакао далеко, када је у шеталиште улетео бели камион и почео да вози лево десно. Пројурио је на само два метра од мене! Људи су почели да падају на све стране, а у мени је запрепашћење заменио ужас. Видео сам једну жену – измасакрирана је под точковима, сигуран сам да је мртва – прича Станко Лекић, водич новосадске агенције.

Ваздух су испунили крици, а истовремно и пуцњи из пиштоља.

– Маса је почела унезверено да бежи и људи су ме буквално понели у страну. Сви смо потрчали у неке ресторане, само да се склонимо од крвопролића – прича Станко.

Полиција је брзо дошла и ускоро је могао да изађе из склоништа.

– Редом сам звао своје путнике, али сва срећа, сви су били добро. Нико од њих у том тренутку није ни био на Ла Рамбли, осим професора Јандрића – каже водич.

ТЕРОР У БАРСЕЛОНИ: 13 мртвих, више рањених, нападачи у ресторану ( фото, видео)

Професор Раде Јандрић каже да га је од смрти спасло то што је ходао тротоаром, а не цетралним делом шеталишта.

– Био сам на око 30 метара од Станка када је комби наишао. У први мах нисам мислио да је ту ишта чудно, тек комби који довози робу једној од бројних продавница. Но, онда је он улетео у масу и почео да вози у цик-цак, ваљда да би убио што више њих. Немислосрдно је косио све пред собом. Прошао је на само два метра од мене, али спасило ме то што сам ходао тротоаром, а не средином Ла Рамбле – описује професор.

Једни су падали, а други бежали да спасу живу главу.

– Почео је стампедо, који је и мене понео. Хаос, ипак, није трајао дуго. Полиција се одмах ту створила и за само пет минута Барселону су надлетали хеликоптери, а ми смо могли да се померимо и да се нађемо са остатком групе – каже овај очевидац.

БАРСЕЛОНА: Полиција објавила фотографију терористе

Упркос страшном доживљају, њему је најбитније да су сви његови сапутници безбедни.

– Тренутно се налазимо код споменика Колумбу, чекамо другу групу људи да дођу. Сви су добро и безбедни. Центар града је затворен, јер како смо чули, у једном турском ресторану терористи држе таоце – каже Станко.

Редакцији „Блица“ јавила се туристичка агенција из Новог Сада, како би и путем медија туристи обавестили најмилије да су сви живи, здрави и неозлеђени. Како кажу, наставиће своје путовање, јер овакве ситуације не може нико да предвиди.

Хиљаде људи је трчало једно преко других

„Блицу“ се јавила још једна путница из Србије, која је у Ла Рамбли била у време напада.

– У главној улици је студио у којем радим кампању за један спортски бренд. Снимање је било у току, када су нас прекинули унезверени, громогласни крици. Излетела сам на терасу и видела хиљаде људи како хрли на све стране, како трче и падају једни преко других – каже Диана Морић, фитнес инструкторка из Новог Сада.

Све се одиграло у неколико минута, али метеж и паника не јењавају на улицама шпанског града.

– Цела Барселона је у застоју. Све улице су затворене, те ми из студиа не можемо да напустимо студио. И да можемо, ја не бих изашла. Страх ме је да изађем напоље. Сачекаћу да се све стиша. Људи око мене су престрављени, а и ја се тресем. Схватите, ово је улица у којој сваког трена има највише туриста, а сада са терасе видим само полицију која маршира дуж ње – каже уплашена Диана.

Aмбасада Србије

– Aмбасада је у редовном контакту са надлежним шпанским органима и очекује да добије извештај о настрадалима у терористиком нападу који се догодио данас око 18 сати у центру Барселоне. Цивилна полиција обавестила нас је да за сада немају листу жртава, те у овом моменту немамо информацију да ли има настрадалих и повређених српских држављана. До сада нико од наших држављана који живе и бораве у Шпанији није контактирао Aмбасаду са информацијама о настрадалим, несталим или повређеним нашим држављанима – рекли су за „Блиц“ из Aмбасаде Србије у Мадриду.

Подсећамо, у терористичком нападу који се данас одиграо у Барселони, стадало је 13, а повређено више од 20 особа.

БОНУС ВИДЕО

Aлександар Радић, коментатор и војнобезбедоносно-политички аналитичар и и др Чедомир Антић, професор на Универзитету у Београду (Филозофски факултет – одсек историја), у разговору са гл.одг.уредником Србин.инфо, Дејаном Петром Златановићем, анализирали су тренутно стање у српској дипломатији.

Aлександар Радић је на почетку умисија указао на чињеницу да, како српски, тако и западни медији, искривљују истину када су у питању руско-америчким односи на Балкану, те да приказују ситуацију гору него што на терену јесте.

У наставку емисије Чедомир Aнтић је упоредио некадашњу југословенску спољну политику, политику неутралности, за време јосипа Броза Тита, са садашњом српском спољном политиком Aлександра Вучића који више пута је истицао да Србија жели у својој спољној политици да се ослања како на подршку Запада (СAД и ЕУ) тако и на подршку Истока (Русија и Кина).  Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.