Прочитај ми чланак

НЕНАД УЗЕЛАЦ: Изласком на референдум о НАТО Српска брани Србију

0

Милорад Додик је изјавио да је Република Српска одлучила да изађе на референдум како би народ на истом одбацио могућност уласка БиХ у НАТО. Додик каже да су притисци да се БиХ силом увуче у НАТО, мимо воље српскога народа, све већи и већи и из тог разлога је дошло време да се то питање стави на референдум. Он је на последњој прослави Дана Српске обелоданио да Српска зауставља свој процес уласка у НАТО и прикључује се Србији на њеном путу активне војне неутралности. Очигледно је да Српска, па и Србија, по овом питању имају снажну подршку Москве.

Ситуација на Балкану је таква да још само Македонија и БиХ нису део Северноатлантског савеза и да се са њима заокружује НАТО структура око Србије, те она остаје острво у НАТО окружењу, острво које и за Русију представља „проблем“, јер је Србија у том случају рањеник у дубини непријатељске територије.

Црна Гора се последња прикључила НАТО мимо воље народа, а Македонија је у убрзаном процесу промене имена и уласка у НАТО у наредних годину дана. По питању Макеодније остаје нада да ће се испоштовати референдум о промени имена и да ће македонски народ исти одбацити. Уколико, ипак, Македонија промени име и постане део НАТО, за Србију остаје „довод ваздуха“ само преко БиХ, односно, Српске, те се испоставља да Српска изласком на референдум омогућава лакше дисање Србији и спречава њено гушење од стране НАТО.

Србија непрестано изјављује да неће постати члан НАТО и на том питању се развијају односи са Русијом. Последњи пут је то потврђено на састанку министара одбране Русије и Србије ове недеље у Москви, као и потврда да Србија неће увести санкције Русији. Међутим, и поред воље Србије да не постане пуноправан члан НАТО, велики проблем за њу би представља чињеница НАТО окружења, јер у тој позицији Србија има мање могућности за маневар и налази се у доста тежој позицији него сада. Из тог разлога, сваки грађанин Српске мора изађи и гласати против НАТО, јер тако не брани себе већ и матицу Србију.

Током рата у БиХ деведесетих година, европска јавност, која је била наклоњена Србима у том рату, писала је и говорила о Србима из Републике Српске као последњим херојима европске цивилизације који бране Европу од антиевропских сила; као последњим херојима који стоје сами против непријатеља око себе, против НАТО, против исламског света који се тада ујединио против њих, апсолутно сами, чак, понекад и без подршке Београда. Народ Српске је тада изазивао одушевљење европске Европе. Зато подршка референдуму против НАТО у Српској и подршка српском народу Српске да се одупре последњим притисцима пред којима се налазимо.