Прочитај ми чланак

КОЛИКО НОВЦА је потребно да Срби „преживе“ дан!

0

Да бисте преживели један дан, у новчанику морате имати бар 1.008 динара, и то да бисте подмирили најосновније потребе, а највећи удар на џеп представља плаћање рачуна и становање.

Наиме, иако се свима чини да током месеца највише новца потроше на храну, рачуница Дејана Узелца са финансијског портала „каматица“ показује да заправо највише новца током месеца оде на плаћање рачуна и становање.

Tanjug

И према подацима Републичког завода за статистику рачуни поједу велики део месечних прихода. За стан, воду, струју, гас и остале енергенте треба да издвојимо скоро 17 одсто од укупних примања домаћинства, док телефонирање, интернет и кабловска телевизија „поједу” још око пет одсто прихода. За превоз дамо чак девет одсто од свега што зарадимо, па кад се све то сабере, испада да просечан грађанин Србије издвоји гомилу пара за плаћање рачуне.

Београђанка Ана Шимшић у разговору за „Ало!” објашњава да је током једног месеца водила лични дневник потрошње за своје четворочлано домаћинство.

– Храна је нешто на чему и може да се уштеди, нарочито верујем да су искусније домаћице у томе веште. Међутим, рачуни који доспевају на наплату сваког месеца фиксни су и човек, колико год да је вешт и умешан с финансијама, не може баш много да калкулише, већ мора да оде да плати. Храну купујете скоро сваког дана, па вероватно зато људи имају утисак да највише новца цури управо на њу – објашњава Шимшићева.