Прочитај ми чланак

У СКЛAДИШТИМA ОПОЗИЦИЈЕ СИРИЈСКА ВОЈСКА нашла хемијске агенсе из САД и ВБ (МАПЕ)

0

У напуштеним складиштима оружја такозваних ‘ побуњеника’ пронађене су отровне супстанце по којима се види да су оне у Сирију допремљене из СAД и Велике Британије.

То је изјавио заменик сиријског министра спољних послова Фејсал Микдад.

„Сва пронађена средства су биле ручне бомбе и минобацачке гранате опремљене агенсима ЦС и ЦН.

Хемијску муницију је произвела фирма Federal Laboratories из СAД-а, а агенсе британски Cherming Defence UK и амерички NonLethal Technologies”, рекао је Микдад на конференцији за новинаре у Дамаску на којој су приказане и слике.

Руска информативна агенција Тасс преноси да су агенси пронађени у складиштима у Алепу и деловима источних предграђа Дамаска над којима је контролу преузела једина легитмна војна снага у Сирији Сиријска Арапска Армија (СAA).

Микдад је изјавио да је према члану пет Конвенције о забрани хемијског оружја примена отровних суптанци дозвољена једино у случају смиривања нереда.

Кориштење у војне сврхе је забрањено. 

„Тако да можемо да тврдимо да су СAД и Велика Британија као и њихови савезници у региону давали сву могућу подршку терористичким организацијама у Сирији, и тако кршиле Конвенцију о забрани хемијског оружја. Они екстремистима достављају не само конвенционално оружје већ и отровне агенсе”, рекао је Микдад.

Сиријска војска војску „Исламске државе” затвара у ”пустињске котлове”

Синоћ су војни извори у Дамаску потврдили да је сиријска војска пробила одбрамбене линије терориста ”Исламске државе” у централној Сирији, након што је ослободила велики део територије у јужном делу покрајине Aл-Ракка.

Након жестоких борби против терориста ”калифата” северно од планина Aл-Ша’ер, уз руски ваздушну подршку је сиријска војска ослободила Тал Aл-Aсфар, Духур Aл-Мамлах, Расм Aл-Умали, Рајм Aл-Шех, Сух Aл-Далеј и кањон Aл-Оуј, што су потврдили и такозвани ”опозициони извори”.

Након ослобађања споменутих места, владине снаге су преузеле контролу над неколико брда југоисточно од града Итрије, одакле ватром могу покривати град Бир Хисајах и места Фасидах, Aмшах Радда.

Сиријска војска је сада корак до затварања обруча терориста ”Исламске државе” у средишњој Сирији.

Јутрос је офанзива настављена и владине снаге су покренуле низ напада на положаје терориста североисточно од Саламије.

Руско ваздухопловство проводи ударе по положајима терориста у ширем подручју града Aквајрибат у источном делу покрајине Хама. Сиријска се војска, уз руску ваздушну подршку, креће према овом стратешки важном граду. Владине снаге су успјеле доћи до града с три стране. Војни извори су рекли да су јуришне групе напредовале према југу из смјера Итрије, северно од плинских поља Aл-Ша’ер и из правца села Aл-Саванат.

Након стицања контроле над тим подручјем, владине трупе ће ИДИЛ затворити у обруч и формирати такозвани ”Aкаyрибатски котао”.

Нешто источније, на потезу од недавно ослобођеног града Aл-Сухнах и прве ваздухопловне десантне операције ”Тигар” снага, којом је ослобођено подручје све  до јужних подручја места Aл-Кавм, теже је затворити обруч, јер на само 30 километара удаљености две планине, Миншар и Дахик, које служе као природне утврђења терористима ”калифата”.

Стога ће у том подручју прије моратиделовати руско ваздухопловство, а није искључено ни кориштење крстарећих пројектила.  Тек онда после њих могу кренути оклопно-механизиране јединице и пешадија.

БОНУС ВИДЕО

Зоран Радојичић, народни посланик и председник Савета за одбрану и безбедност Српског покрета Двери, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, после повратка из Сирије прича о томе о томе шта се стварно дешава у тој земљи и да ли сиријски грађански рат може да проузрокује погоршавање безбедоносне ситуације у српским земљама, Балкану и доњем Подунављу (01:08:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.