Прочитај ми чланак

СТРАШНО: Дуг за струју му убио оца, због камате и њему прети смрт!

0

Протест пензионера Вукашина Ђорђевића који не успева да измири рачуне за електричну енергију. Размишљао да се и он отрује, али не жели да ћеркама остави неизмирене обавезе према ЕПС

НИШЛИЈА Вукашин Ђорђевић (63), машиновођа у пензији, већ седам година са својом породицом живи без струје, јер је наследио неизмирене рачуне покојног оца, који је због тих дугова себи одузео живот. Очајан и без наде да ће икада успети да се договори са Електродистрибуцијом око измирења дугова који премашују његове могућности, овај несрећни пензионер изашао је на Трг краља Милана и апелује на власти да му некако помогну. Спреман је, каже, да плати рачуне за струју, али не и камате за које тврди да су абнормално високе.

Како објашњава Вукашин, високе рачуне за струју направили су станари његовог покојног оца, јер их нису измиривали на време. Камата је расла, а његов отац Радивоје није имао новца да је плати, због чега се, како тврди Ђорђевић, и отровао. Довољно новца није имао ни Вукашин, који је због Бехтерове болести 2002. отишао у инвалидску пензију.

Рачуни расту, али, како вели Ђорђевић, годинама већ не стижу на његову адресу у Прибојску 56. Када је у Електродистрибуцији у Нишу питао о чему се ради, рекли су му да не знају, и да они рачуне редовно шаљу на ту адресу. Пита се зашто још 2010. нису тужили његовог оца, када су дошли да секу струју, већ су чекали да камата премаши два милиона динара.

– У марту је дуг за струју, која ми је одавно искључена, био милион и сто хиљада динара, а за три месеца ЕПС је удвостручио тај износ и дужи ме за 2.300.000, плус за трошкове тужбе додатних 300.000 динара – каже Ђорђевић. – Од ЕПС тражим да ми скине ту камату. Ако сам струју потрошио, платићу дуг, а овако ненормалне камате не. У августу 2010. су рекли да је превелика потрошња и исекли су нам струју са уличног стуба и из куће узели трофазно бројило, наводно да га поправе. До дана данашњег нису га вратили. Онда је ЕПС поставио на бандери своје бројило и наплаћује ми таксу на бројило, а ја искључен са стуба и немам струју?

Ђорђевић каже да ће свакога дана стајати на Тргу краља Милана у Нишу и мирно протестовати, док се не нађе неко решење за њихов проблем од кога је, како тврди, чак и његова супруга завршила у Специјалној болници за психијатријске болести „Горања Топоница“.

– Стајаћу сваког дана од 10 ујутро, па докле год могу да издржим. Могу да ми пошаљу извршитеље да ми одузму кућу. Размишљао сам да се и сам отрујем, као мој отац, али не желим овај дуг да пренесем својим ћеркама – кроз сузе прича Ђорђевић и истиче да му је дуг за струју убио оца, а да би њега могле да дотуку камате.

ГРЕЈУ ВОДУ У БУРЕТУ

ПОКУШАО је Ђорђевић да се обрати и градским оцима, али каже да од њих никакав одговор није добио. Док се решење не нађе, са својом породицом ће, каже, живети као у 19. веку, без струје и основних средстава за живот, загревајући воду за купање у бурету, уз стални притисак како да измири дуг.

КАМАТА

У ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈИ у Нишу кажу да камата не може толико да нарасте за тако кратко време, те да ће проверити о чему се ради.