Прочитај ми чланак

„Птичица“, сви смо повређени

0

Осморица играча са селфија завршног мастерса у Лондону 2014. ван Синсинатија. Рафа: Био сам у тој позицији више од свих њих. Немамо више 20 година

ЈЕДНА фотографија из старог АТП албума кружи планетом брзо као лоптица у спину, јер ништа боље не осликава актуелну ситуацију у врху светског тениса. „Селфи“ је направио Томаш Бердих на завршном турниру у Лондону 2014, а у кадру су седморица играча из топ-тена који због повреде пропуштају Синсинати, тројица чак целу сезону!

И сам Чех је поражен у првом колу америчког мастерса, јер још осећа болове у леђима због којих је прескочио Роџерс куп, па је ова фотка постала хит на друштвеним мрежима: „Птичицаааа“, насмеј се ако ниси у Синсинатију! „Селфи“ који говори: „Опоравите се брзо“… То су само неки од коментара.

Новак Ђоковић и Стан Вавринка неће играти до 2018. због проблема са лактом, односно операције колена, а крај за ову годину објавио је и Кеи Нишикори. Јапанац се већ дуже време мучи са леђима, а овог лета је схватио да не може више да игра са боловима.

На сличан потез могао би да се одлучи и Енди Мареј, који није играо од елиминације са Вимблдона, када је једва ходао због хроничних проблема са куком. Британац гаји наду да ће се спремити за Ју-Ес опен, као и Федерер. Шампион Аустралијан опена, Вимблдона, Мајамија, Индијан Велса и Халеа, ове сезоне или побеђује или уопште не игра.

Са „уклетог“ селфија неутешним организаторима Синсија смешкају се још Милош Раонић и Марин Чилић. Канађанин се повукао због повреде зглоба, док финалиста Вимблдона има проблема са мишићима у нози. Со на рану досипали су Бердих и Александар Зверев, који су елиминисани у раној фази.

Ко је онда остао да игра последњи велики турнир пред Ју-Ес опен? Онај који 2014. у Лондону није био на „селфију“ због повреде. Права је иронија да је Рафаел Надал једини из врха остао имун на вирус одустајања са великих надметања, јер се ради о играчу који је најчешће отварао боловање претходних година…

– Пропустио сам шест-седам гренд слемова у каријери, више пута правио дуже паузе. Ако неко зна како се ови момци осећају, то сам ја. Више од свих њих сам морао да одсуствујем са великих догађаја, не сећам се да су Роџер, Енди, Новак или Стан имали толико проблема са повредама као ја. Знам колико је тешко, желим им брз опоравак. Све што можеш да урадиш у овим ситуацијама је да прихватиш ствари какве јесу и да наставиш даље.

Рафа, од понедељка први тенисер света, није баш добар са речима кад треба да теши колеге, али је сасуо у лице свима са „селфија“ једну болну истину:

– Немамо више 20 година…

БОЛНИЦА ТОП-ТЕНА
1. Енди Мареј – кук, Ју-Ес опен
3. Роџер Федерер – леђа, Ју-Ес опен
4. Стан Вавринка – колено, 2018
5. Новак Ђоковић – лакат, 2018.
6. Марин Чилић – нога, Ју-Ес опен
9. Кеи Нишикори – леђа, 2018.
10. Милош Раонић – зглоб, Ју-Ес опен
* Позиција, играч, повреда, повратак на терен