Прочитај ми чланак

PEV RESEARCH CENTAR: Амерички савезници више верују Путину него Трампу

0

Амерички савезници, укључујући и Јапан Јужну Кореју и седам европских чланица НАТО, више верују Владимиру Путину него Доналду Трумпу, показује истраживање угледног Пев Ресеарцх Центра. Путину више верују у Грчкој, Немачкој, Турској, Мађарској, Француској, Италији и Шпанији.

Истина, оба лидера немају огромну подршку међу анкетираним, али резултати показују да постоји нарочито висок ниво међународног јавног неповерења према америчком председнику Трампу, иако је његова позиција колоквијално описана као „лидер слободног света“.

За Вашингтон је посебно иритирајуће то што грађани бројних мањих земља које се ослањају на САД кад је у питању одбрана земље, више верују Путину него Трампу и САД који имају обавезу да из заштите у случају напада.

Реч је о пре свега Јапану и Јужној Кореји, које стрепе од нуклеарног програма Северне Кореје.
Интересантно је, међутим, да у бројним европским земљама које су чланице НАТО – Грчкој, Немачкој, Турској, Мађарској, Француској, Италији и Шпанији, знатно више људи верује руском председнику него у његовом америчком колеги.

Аналитичари објашњавају да је неповерење према Трампу у земљама које се историјски ослањају на САД порасло због често неприличних и непромишљених изјава и наступа лидера САД.

Председник Трамп је, наводе они, на удар медија и стручне јавности доспео посебно после претњи Северној Кореји.

Диспаритет у корист Путина је најдрастичнији у Грчкој и Немачкој, где је подршка Путину 31 поен у односу на 14 поена за Трампа.

Тако је половина анкетираних Грка изјавила је да има поверење у Путина, док је само 19 одсто изјавило да верује Трампу.

Путину верује и четвртина испитаника у Немачкој, док је подршка Трампу пала на свега 11 одсто.
Чак је и у Јужној Кореји Путин испред Трампа. Руском председнику верује 27 одсто анкетираних, док је за Трумпа 17 одсто.

У Либану, Вијетнаму и Мексику разлика у корист Путина је још драстичнија.

С друге стране, Трампу више верују грађани у Британији, Канади, Холандији и Пољској. Подржавају га и савезници САД на Филипинима, као и у Израелу, где му много више верују него Путину.