Прочитај ми чланак

ЕУ ЖЕЛИ ДА ПАРИРА РУСИЈИ – Бриселу смета чак и цртани „Маша и Медвед”!

0

Европски парламент раније усвојио резолуцију о потреби супротстављања анти-ЕУ пропаганди из Русије.

Европска служба за спољне послове ради на оснивању посебног одељења (тела) које ће бити задужено за унапређење „меке моћи“ Европске уније, како би тај блок могао да и у будућности парира осталим актерима на светској политичкој сцени, пре свега Русији, сазнаје Данас незванично од представника дипломатских кругова у Бриселу.

Према речима наших саговорника, оваква иницијатива званичног Брисела у складу је са циљевима прокламованим у Глобалној стратегији спољне и безбедносне политике ЕУ, која је прошле године представљена јавности. Детаљи о новом одељењу у ресору Федерике Могерини још нису доступни јавности.

Извори Данаса истичу да ЕУ „није имуна на чињеницу да је у протеклом периоду оснажен утицај Русије на међународном нивоу, и неопходно је Унију учинити привлачнијим у очима становника различитих делова света, укључујући Западни Балкан“. „Није тајна да је Брисел већ дуго времена забринут због све веће улоге Русије, што је нарочито дошло до изражаја после оружаних сукоба у Украјини, али, за разлику од периода Хладног рата, када су све стране звекетале оружјем, сада се тежи постизању циљева ненасилним средствима, односно употребом концепта меке моћи“, указују наши извори.

Професор на Харварду Џозеф Нај је, подсетимо, дефинисао „меку моћ“ као постизање политичких циљева ненаоружаним или ненасилним средствима, попут културе, промоције политичких вредности и спољне политике. Мада се веровало да су Сједињене Америчке Државе у том домену ненадмашне, ситуација се изменила почетком 21. века, када је и Русија почела да интензивно користи „оруђа меке моћи“. О „мекој моћи“ први пут је јавно проговорио и председник Русије Владимир Путин, пре пет година, уврстивши овај концепт у свој изборни појам.

Он је „меку моћ“ дефинисао као „сет оруђа и метода за постизање спољнополитичких циљева без употребе оружја, већ коришћењем информација и других нивоа утицаја“. У том контексту, развијени су нови руски производи, а популарна култура почела је све више промовише путем сателитских ТВ станица, повећаним улагањима у филмску емисију, рок музику, као и у издавањем руских романа у којима се нагласак, између осталог, ставља на традицију и историју.

Бриселске дипломате наводе за Данас да је прошле године Европски парламент усвојио резолуцију у којој се „наглашава потреба да се ЕУ супротстави анти-ЕУ пропаганди која долази из Русије“. Такође, они указују да су угледни западни медији, попут Фајненшел тајмса, апеловали на Европљане да осмисле стратегију која би представљала „одбрану“ од руских настојања да ојачају сферу утицаја. Иако политичари и аналитичари из држава чланица Уније јавно поручују да „имају слуха“ за „традиционално добре“ односе Србије и Русије, по бриселским кулоарима и у незваничним разговорима неретко се може чути да постоји страх од утицаја Русије на Западном Балкану, који се остварује и путем економске сарадње, укључујући постизање споразума из области енергетике.

Позната је и изјава високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, која је у марту ове године, по повратку са „балканске турнеје“, упозорила да „Балкан лако може да постане једна од шаховских табли за закулисне игре великих сила“.

„Видела сам да је тај регион изложен глобалним тензијама. Балкан може лако да постане једна од шаховских табли за закулисне игре великих сила“, истакла је Могерини, која је у нешто оптимистичнијем тону поручила и да је „уверена да ниједна друга сила у свету као ЕУ нема већи утицај када је реч о добрим стварима на Западном Балкану, а утицај који ЕУ има на регион повезан је с кредибилношћу процеса европских интеграција, и на тој кредибилности ћемо радити“.

Случај „Маше и Медведа“

Поједини стручњаци за политику и маркетинг тврде да планетарно популарни цртани филм „Маша и Медвед“ представља пример како Русија користи „меку моћ“. Илустрације ради, предавач за комуникације Талинског института Прит Хобемаги изјавио је недавно да у „Естонији медвед симболизује Русију“. „То је борба за мозгове, део хибридног деловања у којем се негативни лик замењује позитивним. Порука гласи да је Русија дивна земља у којој живе Маша и Медвед, тврди он.