Прочитај ми чланак

ДОДИК: Размишљамо о референдуму за улазак у НАТО

0

Председник РС Милорад Додик оптужио је НАТО да се понаша као политичка организација и да се меша у унутрашње ствари у Босни и Херцеговини.

Како је рекао због тога се у РС све више размишља о томе да се грађани изјасне да ли су за улазак БиХ у тај војни савез.

На тај начин, истакао је Додик, „завршила би се прича“ у вези са уласком БиХ у НАТО, бар што се тиче РС, додавши да у Републици Српској постоји консензус у вези са НАТО, али да га „неки скривено руше“.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да одбаци апелацију Правобранилаштва РС и омогући да војна имовина буде укњижена на државу БиХ, он је оценио да је то „отимање територије и имовине Републике Српске, као и наставак злоупотребе правосудног система, због чега РС мора заштитити своја права и интересе“, рекао је Додик за „Срну“.

„Ово је веома озбиљна ствар, део је континуитета удара на Републику Српску, коју хоће да развласте од њене територије и имовине и у том погледу видљива је нит наставка злоупотребе правосудног система“.

Према његовим речима, иза тога стоје представници међународне заједнице, предвођени Канцеларијом високог представника (ОХР), док се у све умешао и НАТО, посредством своје команде у БиХ.

Додик је истакао да се подршком одлуци Уставног суда НАТО „дефинитивно сврстао на једну страну“, при чему то није Република Српска, која нема никакву обавезу да прати НАТО у том погледу.

„Преко овога се сигурно неће прећи, ово је отимачина и разбојништво највећег нивоа, игнорисање међународног права и Дејтонског споразума“, упозорио је председник Републике Српске.

Додик је даље оценио да високи представник у БиХ Валентин Инцко, „који се оглашава само када треба подржати муслимане“, дефинитивно не може бити саговорник на питањима у БиХ.

„У том погледу мислим да се ствари све више заоштравају и да Српска мора да заузме своју позицију, а она мора да буде апсолутна заштита наших права и интереса“, истакао је Додик.