Прочитај ми чланак

ЗБОГ ЕВРОПСКОГ ЗАКОНОДАВСТВА У СРБИЈИ ХОРОР: Ћерки затвор због штрудле

0

Неодговарајућа примена новог Закона против насиља у породици већ произвела апсурд и неправду; Грех Р. К. што мајци са нарушеним здрављем није дала да се преједа.

Социолог запослена у страној компанији, Р. К. (53) из околине Београда, једна је од првих жртава погрешно примењеног Закона о спречавању насиља у породици. За само један дан њен живот се претворио у Кафкин „Процес“, а у затвор је доспела ни мање ни више него због штрудле!

– Мајка је имала мождани удар 2008. године и завршила у болници „Свети Сава“. Затекла сам је у страшном стању: везану за кревет јер је покушала да бежи кући, у соби препуној полусвесних људи. Платила сам засебан апартман и посебну негу, 48 дана по 57 евра – говори Р. К.

Забринута за мајчино здравље, ћерка је спречавала да прекомерно једе. Са 130 килограма несрећна мајка једва хода:

– По цео дан гледа серије, а кад не видим, краде храну из фрижидера. Тог дана смо се посвађале јер сам јој из руку отела штрудлу од 400 грама. Викала је да јој ускраћујем једино задовољство које јој је остало – храну!

ЉУДИ НЕ СХВАТАЈУ ЗАБРАНЕ

Наши грађани не схватају шта значе забране приласка. Они куће напуштају без прибора за хигијену и веша, па кад схвате да им је то потребно, прекрше меру. Зато је неопходно меру ублажити бар толико да уз асистенцију полиције и посебан захтев особа може да уђе у кућу и узме најпотребније, каже Хрњак.

Касније се испоставило да је мајка са пријатељицама будно пратила примену новог Закона о спречавању насиља у породици. Дошле су на идеју да би полиција могла да застраши њену кћерку, која ће онда престати да јој досађује око оброка. Међутим, није могла, по речима Р. К., сама да позове полицију јер су је већ нотирали као нестабилну особу, која је у пола ноћи звала патролу због „остављене бебе која плаче на степеништу“ – испоставило се да цвили куче.

Зато је мајка позвала другу кћерку, са којом је Р. К. у последње време била у нарушеним односима, јер је престала, како каже, да је финансира. Мајка се пожалила да је Р. К. тукла и сестра је одмах звала полицију. По аутоматизму, одређена јој је забрана приласка 48 сати. Кад је изашла из полиције, позвала је сестру од стрица:

– Љ. је дошла да ме покупи, али смо успут свратиле до мајчине куће да јој она јави где ћу бити и да види у каквом је стању. Мајка је плакала, скочио јој је притисак, хтела је само да ми полиција припрети, није очекивала да ће све отићи тако далеко. Молила ме је да се вратим. Чак је на папиру, као доказ, написала да жели да се вратим – прича Р. К.

Међутим, чим је изашла ушла у двориште, њена сестра је позвала полицију и пријавила кршење забране приласка. Р. К. се нашла на издржавању казне од 20 дана у КПЗ за жене у Пожаревцу.

– У ћелији сам била са наркоманкама и проституткама. По цео дан су биле на терапијама које су их чиниле обамрлим. Помагала сам им да дођу до кревета, обуку се… Све су биле младе, звале су ме „кева“. Причале су ми да са две муштерије дневно могу да плате „фикс“, а са пет кирију и храну. Сваке ноћи сам под тушем плакала – сећа се наша саговорница.

Р. К. су највише потресле судбине две жене: једне младе из Новог Пазара, која је ту завршила јер је продавала сир на улици, а у ствари је на њу бацио око неки локални полицајац, и старице од 77, која је у кући живела са снајом и унуцима. Нису јој давали да једе и спава, тукли су је, пуштали гласно музику, све док није исекла струју и интернет каблове. Због тога и наводне увреде снахе, завршила је 10 дана у ћелији.

Адвокат Тихомир Хрњак уложио је жалбу и успео да смањи казну Р. К. са 20 на пет дана. Његовој клијенткињи тужилаштво је продужило забрану приласка на 30 дана, после чега ће одлучити да ли ће подићи кривичну пријаву.