Прочитај ми чланак

ЗАГРЕБ: „Тито? 500 дана сам био у затвору због тог зликовца“

0

Загреб -- Плоча с именом Трга маршала Тита нашла се у среду у загребачком кафићу у непосредној близини Трга у којем је власник понудио фоторепортеру да је сними.

Власник кафића Невен Брајковић, према властитом признању, скинуо је плочу у уторак око 16 сати с источне стране трга.

Полиција није имала дојава, нити је поступала у смислу да је нека од плоча нестала, одговорили су из Службе за односе с јавношћу загребачке полиције, уз напомену да ће упутити патролу да утврди стање ствари и подузме потребне мере.

На питање полицији како ће третирати наведени случај, Хина није добила одговор.

Међутим, власник кафића је позирао фоторепортеру Хине с плочом трга у рукама и писмом на којем пише да је 1988./1989. провео 500 дана у затвору у име „овог зликовца и његових следбеника“.

Иницијатива грађана Круг за Трг, која делује десет година сваке године понавља захтеве Градској скупштини да промени име трга.

Последњих месеци у јавности су јачале напетости уз расправу о промени имена трга. Једна је плоча истог трга скинута крајем јуна и нашла се на Фејсбук страници неких политичких новинара.

Одбор за именовање улица Скупштине Града Загреба донео је одлуку о промени имена Трга маршала Тита 21. јула, што треба да потврди Градска скупштина.