Прочитај ми чланак

НЕКО ПРЕДAЈЕ, НЕКО ЧУВA ОВЦЕ: Од чега живе министри и посланици

0

Четири министра и на десетине републичких посланика одрекло се својих плата у Влади и Скупштини Србије. Ипак, јасно је и да они од нечег живе и да поред обављања високих државних функција зарађују и са стране.

 

О плати од око хиљаду евра, колико месечно зарађују највиши државни функционери, велика већина грађана Србије може само да сања. Ипак, и тако високих плата за српске услове одрекли су се бројни српски политичари.
 

Међу њима је и потпредседница Владе Србије и министарка Зорана Михајловић, која баш ни динар не прима из државног буџета. Бар ако је судити по њеној имовинској карти, објављеној на сајту Aгенције за борбу против корупције.

Михајловићева ипак није без пара, јер зарађује као професорка на Универзитету Џон Незбит, где држи наставу на чак пет предмета, а како је раније објављивано, на њен рачун месечно легне око 200.000 динара.

На том универзитету је од 2008. године, а за проректора за науку именована је 2011. године.

Ни динар од државе не прима нови министар у Влади Србије Ненад Поповић, али то и није велико изненађење, с обзиром да се плате из државног буџета одрекао још као посланик, 2008. године, када је први пут добио мандат у Скупштини Србије.

Ненад Поповић (Фото: srpskanarodnapartija.rs)

Поповић је вероватно и најбогатији министар, ако је судити по званичним подацима који су доступни јавности. Имовина коју поседује је импозантна – у свом власништву има чак 23 компаније, а није познато колика су му месечна примања. Дугачка је и листа некретнина, земљишта и превозних средстава које се воде на његово име.

Државне плате одрекла се и Миланка Карић, супруга бизнисмена и власника БК групе, која је посланик у Скупштини Србије од 2012. године. У њеној имовинској карти стоји да је власница 50 одсто акција у Карић фондацији и 22 одсто у Aкадемији уметности. Није познато да ли уопште има месечна примања, али с обзиром на породично богатство за претпоставити је да води веома угодан живот.

Министарску плату не прима ни Златибор Лончар, који се на функцији министра здравља налази од 2014. године. Ипак, он је запослен као хирург у Клиничком центру Србије и на тој позицији зарађује 88.000 динара месечно. И то су једини приходи из државног буџета које је Лончар пријавио Aгенцији за борбу против корупције.

Међу државним функционерима који су се одрекли министарске зараде је Расим Љајић, који води ресор туризма, трговине и телекомуникација, и само прима паушал од 33.000 динара. Он не прима ни надокнаду као председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом.

Ипак, Љајић зарађује као предавач на Високој струковној школи за предузетништво и његова плата износи 75.000 динара, па су његова месечна примања 108.000 динара.

Међу парламентарцима који примају паушал нешто мањи од 30.000 динара, али не и посланичку плату је Мирослав Лазански, који је пре годину дана добио мандат у републичком парламенту. Међутим, он је и даље запослен као новинар у „Политици а.д.“, где месечно зарађује око 127.000 динара.

Према подацима које је недавно објавио управо лист „Политика“, око 50-так парламентараца одрекло се плате посланика, али велики број њих зарађује у другим државним и локалним органима, институцијама и установама.

Палма: Чувам овце и зарађујем од пољопривреде

То је случај и са Драганом Марковићем Палмом, лидером ЈС, који зарађује око 68.000 динара као председник Скупштине града Јагодина. И то су једина његова званична примања. Познато је да је Палма имао своје фирме, али тај бизнис преузео његов син.

Фото: Н.С.

На питање „Блица“ да ли му је довољно да од плате у Јагодини живи како је навикао, он одговара да му то није једини извор прихода.

– Бавим се пољопривредом, возим трактор и орем. Чувам око 100 оваца, ја лично. Не пушим, не пијем ништа осим киселе воде и кока-коле. У мојој кући живи нас 12 и сви смо запослени. Не треба ми много за живот – наводи Палма.

БОНУС ВИДЕО

Гости медијске куће „Центар” су били доцент међународног права, на Правном факултету у Приштини, измештеном у Косовској митровици, др Дејан Митровић, и председник Правног тима и потпреседник Српског покрета Двери адвокат Марко Пушица.

Гости су током емисијр говорили о споразуму Србије са НAТО-ом и Руским хуманитарним центром у Нишу (00:52:30); као и о евроатланским интеграцијама Србије и о повлашћеном положају Србије у пословању са Русијом (00:56:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.