Прочитај ми чланак

ГОНИЋЕМО ИХ ДО КРАЈА: Главни судија је направио грешку, видео је фантомски траг

0

Правда Жалићемо се суду у Лозани, тражићемо комплетну експертизу скока, јер је Ивана оштећена. Очекујем да се неправда исправи. Како, не знам, открио је Јевросимовић.

Председник Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић рекао је да ће се жалити Међународном суду за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани због Иване Шпановић.

Челници српске атлетике не могу да се помире с неправдом која је начињена Ивани Шпановић у финалу скока удаљ на Светском првенству у Лондону. Српкиња је имала скок од преко седам метара у последњој серији који би јој донео злато. Ипак, судије су сматрале да је њен откачени број с дреса оставио траг на песку и на основу тога јој узеле медаљу.

– Суд у Лозани је крајња инстанца. Дужни су да нам доставе снимке, а ми скупљамо документацију за жалбу. Тражићемо комплетну експертизу целог скока, јер је Ивана дефинитивно оштећена. Очекујем да се неправда исправи. Како, не знам. Рисова је отишла с медаљом и тешко да јој могу одузети. Али током целог живота пратиће је Иванина сенка – рекао је Јевросимовић за Курир, а потом додао:

– Комисија је на основу телевизијског снимка донела одлуку, а не на основу видео-камера, којима се мери скок. Једино што се види на снимку јесте њен исправан скок преко седам метара. Питали смо их колики је био скок, али они нису могли да нам кажу, већ само да је то скок за златну медаљу.

Први човек АСС потом се дотакао судија на СП у Лондону.

– Судије немају везе с Међународном атлетском федерацијом. Они су из локалне организације. Радили су аматерски. Главни судија је направио грешку, видео је фантомски траг. После, кад је увидео да је погрешио, то није желео да призна. Нећемо допустити да то тако прође. Мајкл Џонсон, Сергеј Бупка, Свејн Арне Хансен су ми одмах рекли да се жалим.

Намерна грешка
Траг нема везе с бројем

Веселин Јевросимовић сматра да је све последица велике грешке судијске комисије.

– Лично мислим и уверење свих је да то нема везе с бројем. Тај траг се видео у контролној соби и пре њеног скока, па се тај судија који повлачи линију вероватно збунио и погрешно повукао линију. Избацили су мене и генсека Бранковића из контролне собе јер се ништа друго није видело осим њеног скока – открио је Јевросимовић.

ЧИЊЕНИЦЕ
Одлуке Спортског суда у Лозани (ЦАС)

Пресудили у корист Радомира Антића против ФСС, па је Томислав Караџић бившем селектору морао да исплати два милиона евра (2011)

После жалбе српског тенисера, уместо ослобођења, суд Виктору Троицком смањио суспензију са 18 на 12 месеци због допинговања (2013)

Одбацили су жалбу Јосипа Шимунића и потврдили казну ФИФА да не игра на СП у Бразилу због усташких поклича „За дом спремни“ (2014)

После жалбе ФСС прекинуту утакмицу квалификација за ЕП из Београда између Србије и Албаније регистровали у корист Албаније (2016) и поручили да је УЕФА требало да дисквалификује „орлове“.