Прочитај ми чланак

ДРЖАВЉАНСТВО, ПОСАО ЗА ОЦА, СТИПЕНДИЈА ЗА ДЕЧАКА Вучић примио Фархадија Нурија …

0

Председник Србије Александар Вучић примио је данас породицу 10-годишњег Фархада Нурија из Авганистана, и понудио им да остану у нашој земљи.

Вучић је Фархаду понудио стипендију како би наставио да слика, а његовом оцу посао, као и држављанство за све.

Foto: Predsedništvo Srbije / Promo

Вучић је у згради Председништва Србије дечаку из Авганистана рекао да Србија није богата као Швајцарска, где они планирају да стигну, али да би Србија била почаствована ако би они одлучили да постану њени држављани и изразио спремност да се помогне и у његовом школовању и у запошљавању његовог оца.

– Нисмо богати као Швајцарска, али ако обиђете Београд видећете да је он леп град и уколико будете желели да останете ми бисмо вам дали држављанство Србије одмах. И да развијеш твој сликарски таленат и да твој отац одмах добије посао, јер нам недостају гипсарски молери и да лепо живите овде у Србији – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће породица дечака из Авганистана одлучити да ли ће остати у Србији или отићи у Швајцарску али да он сматра да треба да остану овде и додао да већ има неколико понуда из домаћих фирми за Фархадовог оца да се запосли, јер Србији недостају мајстори разних специјалности.
Породица Нури је обишла и Београд на води
Фото: Председништво Србије / Промо Породица Нури је обишла и Београд на води

Он је, такође, најавио да је држава спремна да обезбеди и школарину за дечака јер је очигледно реч о талентованом детету у чији уметнички развој треба улагати.

– На вама је да размислите. Не кажем да ћете моћи да живите у богатству, али ћете моћи да живите пристојно и добро у Србији ако то прихватите. Наша политика је политика искреног пријатељства, солидарности и љубави према избеглом народу и према људима који траже своју будућност. Ако ту будућност видите овде у Србији – добро дошли у нашу земљу. Али то (одлука) је на вама – рекао је Вучић.

Председник је захвалио Фархаду на солидарности коју је показао према детету из Србије и оценио да је тако показао је да веома добар човек.

Он је рекао да је пети председник Србије а да Фархад треба да се потруди да постане десети или једанаести председник Србије, јер на тако нешто има право.

Вучић је његовим родитељима рекао да су млади и да имају велику будућност, а да би он био срећан када би ту будућност потражили у Србији.

Председник је такође позвао дечака из Авганистана и његову браћу да погледају утакмицу фудбалске репрезентације Србије која се игра у Београду, као и да се боље упознају са лепотама главног града Србије.

Фархад Нури, који са родитељима и браћом привремено борави у Центру за избеглице у Крњачи, продајом својих цртежа учествовао је у прикупљању новца за лечење седмогодишњег дечака из Србије, подсећа се у саопштењу председникове Службе за сарадњу с медијима.

Он је организовао хуманитарну изложбу од радова насталих у избегличком кампу у Крњачи, а сав новац устуопо је за лечење малог Немање Дамчевића.

Немањи је након операције тумора на мозгу неопходна терапија која кошта 100.000 евра.

Изложбу Фархада Нурија, малог Пикаса, под слоганом „Треба нам љубазност“ организовали су Фабрика фотографија и Фондација за избеглице, а она је доказ да дечије срце не мари за политичке прилике и различитост, али и да мали људи могу бити велики уметници још већег срца.